Theekruidentuin in Zwaag: een geslaagd burgerinitiatief

Algemeen
Karin de Waard legt uit wat de theekruidentuin te bieden heeft.
Karin de Waard legt uit wat de theekruidentuin te bieden heeft. (Foto: aangeleverd)

De Theekruidentuin aan de Ossenweide in Zwaag werd afgelopen week geopend. Dit is een bewonersinitiatief welke van de grond gekomen is in het najaar van 2019.

Inmiddels zijn er veel wijkgenoten bij betrokken en is er sprake van een enorme biodiversiteit op deze slechts 80 m². De buurtgroep 'Risdam-Noord Groen' bood op de achtergrond hulp met behulp van het Betrekken bij Groen Fonds van de Provincie Noord-Holland.

De openingshandeling werd verricht door initiatiefneemster Karin de Waard onder het toeziend oog van veel wijkbewoners. Die proefden allen al van thee gezet met theesoorten uit de eigen tuin. De RIVM-maatregelen werden in acht genomen, toch ontstond een echt ‘buurtsfeertje’.

Tijdens de opening verwelkomden de aanwezigen de regen, want de tuin kan wel wat water gebruiken in deze droge zomer. Ondanks de droogte dit voorjaar staan de meer dan vijftig plantensoorten er prima bij; het aantal theesoorten, daar mag met mate van geplukt worden, is verrassend. Het voormalige grasperk is omgevormd tot een voorbeeld van biodiversiteit. Initiatiefneemster Karin de Waard, ziet met blijdschap dat de theetuin steeds meer een ontmoetingsplek wordt van wijkbewoners die zich willen inzetten voor het groen in deze wijk. Bijna wekelijks wordt er wel weer een element aan de tuin toegevoegd. Zo kwam er een informatiebord en een composthoop; de dag voor de opening brachten buurtgenoten een fraai toegangshek aan.

De theekruidentuin, ter hoogte van Ossenweide 24, is gratis te bezoeken. Mensen mogen met mate plukken. Ook is er een sinds Koningsdag een ‘ruilhoekje’ ontstaan; daar kunnen plantjes neergezet worden en andere meegenomen worden.

Ondanks de regen waren er aardig wat mensen op de been tijdens de opening van de theekruidentuin.