Hoornse kinderen worden cyber agent

Algemeen
Hoorn laat kinderen opleiden tot cyber agent
Hoorn laat kinderen opleiden tot cyber agent Foto: Aangeleverd

Hoorn is een van de gemeenten die kinderen betrekt in de strijd tegen cybercriminaliteit. Deze zomer sluit Hoorn zich aan bij het initiatief Noord-Holland Samenveilig1 met serious game platform HackShield.

Spelenderwijs cyber agent met hackShield

Begin dit jaar gingen zeven gemeenten onder de vlag van Noord-Holland Samen Veilig1 met serious game platform HackShield aan de slag om kinderen op te leiden tot heuse cyber agents. Sinds 2 maart losten duizenden Junior cyber agents in de game digitale problemen op zoals cyberpesten en phishing. Deze zomer breidt het programma uit met nog eens 17 Noord-Hollandse gemeenten. Sinds de uitbraak van de coronapandemie nam cybercrime nog meer toe en hiermee ook de noodzaak van gemeenten om inwoners beter te beschermen.

Tim Murck, één van de initiatiefnemers van HackShield: “Op school en thuis is er veel aandacht voor leren lezen en de gevaren van het verkeer, maar nauwelijks voor cyberveiligheid. Dat is gek, want we kijken meer naar een scherm dan dat we deelnemen aan het verkeer. Zeker de afgelopen maanden toen we allemaal thuis zaten vanwege het coronavirus.”

HackShield Future Cyber Heroes is een educatieve game die acht- tot en met twaalfjarigen spelenderwijs opleidt tot Junior cyber agents. In de game gaan de kinderen op avontuur met de fictieve karakters Sanne en André. Samen vinden zij oplossingen voor digitale problemen zoals identiteitsfraude, cyberpesten en misbruik van privacy.

Oproep burgemeesters

Onder regie van Noord Holland Samen Veilig gingen de gemeenten Haarlem, Heerhugowaard, Koggenland, Den Helder, Heemstede, Langedijk en Alkmaar begin dit jaar als eerste overheidspartij in Nederland met HackShield aan de slag. En met succes; sinds de start in maart hebben zo’n vijfduizend kinderen uit verschillende gemeenten deelgenomen aan het spel.

Deze zomer sluiten Hoorn, Haarlemmermeer en Zaanstad en nog twaalf andere Noord-Hollandse gemeenten zich aan bij dit initiatief. In totaal doen er dan vierentwintig gemeenten uit de regio mee. De burgemeesters roepen de kinderen op HackShield te spelen en zo bij te dragen aan een veiligere gemeente, waarbij de beste spelers worden gehuldigd.

Burgemeester van Heemstede Astrid Nienhuis: “Kinderen pakken cybervaardigheden veel sneller en beter op. We moeten jong beginnen om de nieuwste generatie cyberbewust te maken. En op dit terrein moeten we met z’n allen onderkennen dat onze kinderen ons moeten opvoeden. HackShield is een mooie publiek-private samenwerking waarmee we samen met de kinderen de samenleving weerbaar kunnen maken tegen cybercrime.”

Tim Murck van Hack Shield voegt daar nog aan toe: “Wij zien kinderen niet als potentieel slachtoffer, maar gebruiken hun digitale behendigheid juist om de oudere generaties te helpen en een positieve beweging te creëren. Een soort digitale scouting. Vroeger hielpen scouts een oma met oversteken, nu leren jonge cyberagenten oma een phishingmail herkennen.”

Betrokkenheid politie

Naast de gemeenten erkent ook de politie het succes van de samenwerking met kinderen in de strijd tegen cybercrime. Zo roepen de politievloggers Virgil de la Haye en Jan-Willem Schut kinderen op om zich aan te melden voor HackShield. Meer informatie over HackShield is te vinden via joinhackshield.nl.