Inzamelingsactie monumentaal hekwerk

Algemeen
De begraafplaats dateert uit 1831.
De begraafplaats dateert uit 1831. Foto: J. van der Lee

Voor het plaatsen van een monumentaal hekwerk bij begraafplaats Keern is nog tienduizend euro nodig. Stichting Vrienden van de begraafplaats Keern hoopt op donateurs die dit bedrag bijeenbrengen. "Een aantal jaar geleden kreeg de begraafplaats de monumentale status. Op de plek van een blinde muur waar voorheen een poort zat, willen we een mooi ijzeren hekwerk plaatsen om daarmee het monumentale aanzicht terug te brengen", vertelt Herman Kaptein, voorzitter van de stichting Vrienden van begraafplaats Keern.

Kaptein: "De begraafplaats, die dateert uit 1831, was vroeger bereikbaar via een brug over de sloot met twee pilasters en een hekwerk. In de jaren vijftig is de weg van het Keern verbreed. Dit betekende dat ruimte werd afgesnoept van de begraafplaats; de sloot is toen gedempt en daar is een gemetselde muur voor teruggekomen. De ingang is verplaatst naar het Dampten. Deze blinde muur onttrekt de begraafplaats volledig aan het zicht.. Dat zicht willen we terugbrengen."

Bureau Erfgoed

Reden voor Bureau Erfgoed om twee jaar geleden het idee te opperen om in de muur, op de plaats van brug en hekwerk, weer een monumentaal hekwerk aan te brengen. De bouwvergunning is reeds verstrekt en een groot deel van de financiën voor de uitvoering van dit project, zo'n 46.000 euro, is inmiddels door de medewerking van gemeente Hoorn, Vereniging Oud Hoorn, Kerkmeijer-de Recht Stichting en Stichting Stadsherstel Hoorn bijeengebracht. Het restantbedrag van 10.000 euro wordt middels twee renteloze leningen van Stichting Monumenten Oud Hoorn en van Stichting Stadsherstel Hoorn gedekt.

Nog meer plannen

Kaptein: "Deze leningen moeten natuurlijk wel worden terugbetaald. We hopen dat mensen die de begraafplaats een warm hart toedragen ons financieel willen steunen. Voor de komende jaren hebben we nog meer plannen. Het plaatsen van bankjes, het verbeteren van de toegankelijkheid van de begraafplaats door het vervangen van een deel van het grind door straatwerk, het plaatsen van een informatiebord en het aanbrengen van extra verlichting. In totaal zullen deze verbeteringen nog ongeveer 12.500 euro extra kosten."

In september wordt gestart met de eerste fase van de plannen: het openbreken van de muur en het plaatsen van twee kolommen. Meer informatie via www.oudhoorn.nl/vriendenKeern/ en vriendenkeern@hotmail.com.

Afbeelding
Afbeelding