Brede glimlach bij ruiters VGP De Samenhang in Blokker

Algemeen
De lessen zijn weer begonnen bij VPG De Samenhang in Blokker.
De lessen zijn weer begonnen bij VPG De Samenhang in Blokker. (Foto: Theo Annes)

BLOKKER - Na maanden zonder paardrijden mochten de ruiters van Vereniging Paardrijden Gehandicapten ‘De Samenhang’ uit Blokker op woensdagavond 1 juli eindelijk weer eens samen komen. In de kleine bak mochten in het eerste uur de eerste elf ruiters op de paarden plaatsnemen en met een brede glimlach een uur lang rondjes en verschillende figuren rijden. ‘We mogen eindelijk weer paardrijden’ was een veel gehoorde opmerking.

Terugkijkend stellen de leden van De Samenhang dat het eerste half jaar van 2020 een teleurstellende periode was. “Allereerst dat de ruiters niet meer mochten rijden, maar ook moest dit jaar een feestjaar zijn”, zegt Arno van Santen, voorzitter van VPG De Samenhang. “We bestaan dit jaar dertig jaar en er stonden leuke activiteiten op de planning. Maar het coronavirus gooide roet in het eten. En of het nog niet genoeg was, de Special Olympics, die in juni in Den Haag gehouden zou worden, ging ook niet door. Dat is een evenement dat een keer in de twee jaar wordt gehouden en waar in ons land ruim 2.500 ruiters aan deelnemen.”

Vrijwilligers

De Samenhang is een paardrijdvereniging voor mensen met een beperking die graag willen paardrijden, maar extra begeleiding en/of aanpassingen nodig hebben. Van Santen: “Sinds onze oprichting in 1990 zetten wij ons elke woensdagavond in om onze ruiters een fijne paardrijles te bezorgen.” Voor de lessen maken zij gebruik van de faciliteiten en de paarden/pony’s van Manage ‘De Eenhoorn’ in Blokker. Eigenaar Frank Jansen, was een van de oprichters van De Samenhang, en is nog steeds bij de vereniging, met ongeveer 25 ruiters, betrokken. “De lessen worden gegeven door een gediplomeerd instructrice van deze manage en elke woensdagavond zijn onze enthousiaste vrijwilligers aanwezig om de ruiters te begeleiden. Om het paardrijden voor onze ruiters mogelijk te maken zijn veel begeleiders nodig. We komen graag in contact met vrijwilligers die het leuk vinden om mensen met beperking te begeleiden tijdens de paardrijles.”

Jong en oud

De jongste ruiter is 11 jaar en de oudste 72 jaar. “Leeftijd is niet belangrijk. Iedereen met een beperking kan bij ons terecht. Ook is er bij ons de mogelijkheid om stage te lopen en wij nodigen die enthousiaste paardenliefhebbers uit om eens een kijkje te komen nemen.” Vereniging Paardrijden Gehandicapten De Samenhang organiseert om het jaar een ruiterkamp. “Daar beleven ruiters en begeleiders veel plezier en dit evenement is verboden voor ouders”, lacht Arno van Santen. “Altijd bijzonder gezellig en de meeste ruiters kijken alweer uit naar het kamp in 2021. Wij vieren Pasen en Sinterklaas en aan het einde van het seizoen komen we bij elkaar voor een gezellige barbecue.”

Donateurs

Voor het aanschaffen en/of onderhoud van het materiaal en het organiseren van activiteiten is De Samenhang aangewezen op donaties, schenkingen of andere vormen van sponsoring. Het bestuur doet een beroep op particulieren, zakelijke dienstverleners en het bedrijfsleven om de vereniging te steunen. Donateur worden kost 10 euro per jaar. “Wij worden al ondersteund door een aantal sponsors en de Dirk Kuit Foundation. Daar zijn we erg dankbaar voor.”

Het secretariaat is gevestigd aan het Boedijnhof. Meer informatie op www.vpgdesamenhang.nl.

De ruiters zijn blij dat ze weer op een paard zitten.