Schaaktoernooi Open Hoorns in Oscar Romero in Hoorn

Algemeen
Hing Ting Lai (l), de winnaar in 2018, op weg naar remise tegen de nieuwe kampioen Liam Vrolijk in 2019.
Hing Ting Lai (l), de winnaar in 2018, op weg naar remise tegen de nieuwe kampioen Liam Vrolijk in 2019. (Foto: JP Hendriks)

Het lijkt erop dat de Nederlandse schakers graag weer een live toernooi willen spelen. In het laatste weekeinde van augustus wordt het Oscar Romero Open Hoorns gehouden, het eerste schaaktoernooi in Nederland na de corona-uitbraak. Nu al is het evenement uitverkocht. De organisatie stelde het maximum aantal deelnemers op honderd en die hadden zich binnen twee weken aangemeld.

Terwijl de kalenders van de dertien regionale bonden van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond leeg zijn, zat men bij Caïssa-Eenhoorn niet stil. Achter de schermen werden de eerste voorbereidingen voor het Open Hoorns getroffen. De Hoornse schaakvereniging trof het dat begin juli er meer versoepelingen van de coronamaatregelen kwamen, waardoor het toernooi op de schaakkalender kon worden geplaatst. Over een maand kunnen de spelers de computer uit laten staan en is het mogelijk om weer achter echte borden te zitten.

Het evenement heet officieel Oscar Romero Open Hoorns/NHSB-kampioenschap. In de aula wordt om twee titels gespeeld: die van het Open Hoorns en die van de Noordhollandse Schaakbond.

De schakers kunnen echte partijen spelen op 28, 29 en 30 augustus in de Oscar Romeroschool, Bouwsteen 1 in Hoorn. Vrijdag begint de eerste ronde om 19.30 uur, zaterdag de tweede ronde om 10.00 uur, derde 14.30 en vierde om 19.30. Zondag start de vijfde ronde om 10.00 uur en zesde om 14.30.

Na de renovatie van de school is die heel geschikt voor een groot toernooi. Overal meer ruimte, waardoor de anderhalve meter maatregel kan worden gehandhaafd en uiteraard is hygiëne een belangrijk punt. Het driedaagse evenement heeft plaats conform het door de KNSB opgestelde ‘Protocol verantwoord schaken’ en de regels die zijn opgesteld door NOCNSF en de Koninklijke Horeca Nederland.

De deelnemerslijst wordt aangevoerd door vier internationaal meesters. Bovenaan staat de 18 jarige Liam Vrolijk die met zijn rating van 2506 de eerste deelnemer in de 70-jarige Hoornse toernooihistorie is met een rating boven de 2500. Het Rotterdamse talent speelt in de eredivisie bij het Haarlemse Kennemer Combinatie, waardoor zijn zege van vorig jaar de Hoornse en de Noord-Hollandse titel opleverde. Nico Zwirs, Hing Ting Lai en Pieter Hopman zijn de overige IM’ers. Favoriet van het organiserende Caïssa-Eenhoorn is Henk-Jan Visser, vijfde op de plaatsingslijst.

Meer informatie is te vinden op www.caissa-eenhoorn.nl.

Veel deelnemers in het Oscar Romero Open Hoorns 2019.