Eerste museum-Blind Date in Hoorn succesvol verlopen

Algemeen
Jikkemien Kuypers oog in oog met de geschiedenis.
Jikkemien Kuypers oog in oog met de geschiedenis. (Foto: Benno Ellerbroek)

HOORN - Jikkemien Kuypers beleefde donderdag 23 juli de eerste Blind Date met een historisch personage in het Westfries Museum in Hoorn. Jikkemien, verkozen tot Geschiedenisdocent van het jaar 2018/2019, geeft les aan SG Newton in Hoorn. Daarom vroeg het Westfries Museum haar of ze een intiem afspraakje wilde met iemand uit het verleden. Haar eerste reactie na afloop? "Cool. Dit was echt leuk!"

"Uit onderzoek blijkt dat bezoekers gemiddeld niet langer dan twaalf seconden naar een schilderij kijken", aldus Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum. "Juist in deze coronatijd wilden we de bezoekers een cadeautje geven, een bonus bij het museumbezoek. Blind Date-donderdag zorgt voor een leuke en veilige verdieping: je hebt één-op-één een ontmoeting met iemand uit het verleden die afgebeeld staat op een schilderij. Hij of zij vertelt een persoonlijk verhaal en laat veel van zichzelf zien. Net als bij een echte Blind Date leer je zo de ander in korte tijd beter kennen. En je krijgt tevens de tijd om goed naar het kunstwerk te kijken."

Date met het verleden

Jikkemien mocht 23 juli als eerste de speciaal hiervoor ingerichte datingroom betreden. "Een bijzondere ervaring, het is alsof je even samen in een cocon zit", vertelt ze na haar date. "Je bent in een schaarsverlichte ruimte met een spot op het schilderij. Het verhaal dat jouw date vertelt, maakt dat je helemaal gericht bent op die persoon en op het schilderij zelf, het gaat leven. Mijn date kwam uit de 17e eeuw, maar zijn leven bevatte verrassend actuele raakvlakken. En inderdaad: je gaat heel intensief naar het schilderij kijken, je ziet opeens zoveel meer."

Al die portretten in de collectie van het Westfries Museum vertellen verhalen over de mensen die erop staan afgebeeld. Wie waren ze, wat hebben ze beleefd, wat is hun levensverhaal? Eline Janssens (kunstenaar en gastconservator van de expositie ‘Janssens & Koerten | Geknipt voor de kunst’) vroeg het zich af en kwam met het idee voor een persoonlijke ontmoeting met een portret. De komende maanden is daarom elke donderdag Blind Date-donderdag en kan de bezoeker van het Westfries Museum bij het entreeticket een gratis date reserveren. De bezoeker weet op het moment van reserveren niet met wie: het is immers een Blind Date. Op het ticket staat een aanvangstijd voor de date, na afloop kan de bezoeker het museum verder bewonderen. De date zelf duurt ongeveer vijftien minuten.

Zelf ook oog in oog met de geschiedenis komen te staan? Blind Dates moeten van tevoren worden gereserveerd op www.wfm.nl/blinddate (alleen op donderdag). Het Westfries Museum is in juli en augustus geopend van dinsdag tot en met zondag van 12.30 tot 17.00 uur.