Stadsorganist in ‘de Huiskamer van Hoorn’

Algemeen
Stadsorganist Mark Heerink. (Foto: aangeleverd)
Stadsorganist Mark Heerink. (Foto: aangeleverd)

HOORN - De Hoornse stadsorganist Mark Heerink geeft woensdagmiddag 19 augustus van 13.00 tot 13.30 uur een lunchconcert op het orgel van de Oosterkerk, die ook wel ‘de Huiskamer van Hoorn’ genoemd wordt. Het is het derde en laatste concert van deze zomer, georganiseerd door Stichting Concertfonds Hoornse Orgels. Uiteraard gebeurt dit met inachtneming van de nodige veiligheidsmaatregelen.

Mark Heerink heeft een programma samengesteld waarbij de mogelijkheden van het Bätz-Witte orgel ten volle worden benut. Naast de diverse solo-stemmen van het orgel horen de luisteraars intieme romantische orgelklanken, de prachtige grondstemmen en uiteraard het imposante volle-werk.

Van Van Belle naar Bach

Het programma begint met het in 2010 gecomponeerde Postludium ‘O filii et filiae’ van Wouter van Belle. Dit werk is geschreven in een laat-Fransromantische stijl. Vervolgens klinkt een orgelwerk uit de romantiek van Johannes Brahms: ‘Herzlich tut mich verlangen’. Met een werk van Johann Christph Kellner belanden we vervolgens in de Rococo-periode en aansluitend klinken drie werken van de barokcomponist bij uitstek: Johann Sebastian Bach. Van hem worden gespeeld de ‘Fuge in h-moll über ein Thema von Corelli’ (BWV 579), het koraalvoorspel ‘Nunn Komm, der Heiden Heiland’ (BWV 659) en als afsluiting het feestelijke ‘Praeludium et Fuga C in Dur’ (BWV 547).

Groot scherm

Het publiek kan de verrichtingen van de organist volgen op een groot scherm. Bij het programma gaat ook een geschreven toelichting met achtergrondinformatie bij de gespeelde werken.

Reserveren

Het concert begint om 13.00 uur en duurt ongeveer een half uur. De Oosterkerk ligt aan het Grote Oost 58-60 in Hoorn. De toegang is gratis en na afloop wordt een collecte gehouden. Graag van tevoren een plaats reserveren door een mail te sturen naar: m.heerink@planet.nl. Meer informatie: www.orgelconcerten-hoorn.nl.