Nasima en Zakya voelen zich veilig bij About a Jacket in Hoorn

Algemeen
Nasima en Zakya bij de traditionele Afghaanse jas die zij in het kader van de Vredesweek maakten. Op de jas is in het Dari, een van de officiële talen in Afghanistan, het woord voor 'vrede' geborduurd.
Nasima en Zakya bij de traditionele Afghaanse jas die zij in het kader van de Vredesweek maakten. Op de jas is in het Dari, een van de officiële talen in Afghanistan, het woord voor 'vrede' geborduurd. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

HOORN - ‘Vrede verbindt het verschil’ is het thema dit jaar van de Vredesweek, van 19 tot en met 27 september. Iedereen kan iets voor vrede doen; met die gedachte organiseert PAX elk jaar de nationale Vredesweek. “Het is heel belangrijk om naar elkaars verhaal te luisteren”, benadrukt Marilou Evelo van Stichting About a Jacket, een initiatief dat creatie en integratie verbindt. Vier ochtenden in de week komt een groep vrouwen met een vluchtelingenachtergrond samen om te borduren in Hoorn. “Elke vluchteling heeft zijn of haar verhaal. Wanneer je je in dat verhaal en iemands achtergrond verdiept, ontstaan vertrouwen en respect voor elkaar, daar ben ik van overtuigd. Je moet er alleen even de tijd voor nemen.” Op uitnodiging van Marilou kwam schrijver Zahed Nurin - zelf vluchteling uit Afghanistan en auteur van het boek ‘Bitterzoete Thee’ - naar het borduuratelier in Hoorn om daar naar het verhaal te luisteren van de Afghaanse Nasima (62) en haar dochter Zakya (31). Zahed won het vertrouwen van de twee vrouwen, mede doordat zij een verleden met elkaar delen. Bitterzoete Thee is namelijk het verhaal van zijn familie die ten tijde van het schrikbewind van de Taliban Afghanistan moest ontvluchten.

Tijdens de heerschappij van de Taliban veranderde het leven in Afghanistan drastisch. Vooral vrouwen en meisjes waren het slachtoffer. Zo mochten meisjes niet meer naar school en was het voor vrouwen verboden om zonder een mannelijke begeleider naar buiten te gaan. Wie niet aan de voorschriften voldeed, kon rekenen op bestraffing in het openbaar. Nasima was weduwe. Zij en haar dochter Zakya moesten zelf in hun levensonderhoud voorzien. Dat deden ze door het borduren van hemden, broeken, jurken, doeken en hoofddoeken. Iedere twee weken namen ze de bus naar Mandawie, het oude centrum van Kabul. Daar namen opdrachten voor een afgesproken prijs aan. “Ik wilde heel graag naar school”, vertelt Zakya. “Maar dat mocht niet.”

Traditionele jas

About a Jacket is voor Nasima en Zakya een veilige plek waar ze graag naartoe komen. Tijdens het borduren vergeten ze even hun zorgen en de ellende van de oorlog in Afghanistan. Bovendien leren ze hier de Nederlandse taal en kunnen ze hun kennis van het borduren overbrengen op andere vrouwen. “Het zelfvertrouwen van Nasima en Zakya is hier ontzettend gegroeid”, laat Marilou weten. “Dat komt mede door de complimenten die ze hier krijgt over haar borduurwerk. Dat sterkt haar en het geeft haar voldoening. De vernedering van vrouwen vonden moeder en dochter het allerergste in Afghanistan. Gelukkig hebben ze daar nu niet meer mee te maken.” Speciaal voor de Vredesweek heeft Nasima samen met haar dochter een traditionele, witte Afghaanse jas geborduurd. Marilou legt uit: “Wit is natuurlijk de kleur van de vrede en de olijftakken die erop geborduurd zijn, zijn ook het symbool van de vrede. En het leuke is: twee culturen worden met elkaar verbonden, wan er zit ook een stukje Nederlandse traditie in verwerkt: de kraplap. Die zie je in sommige Nederlandse klederdrachten terug.”

Verleden tijd

Nasima en Zakya hebben inmiddels hun toekomst in Nederland gevonden en wonen samen in een appartement in Wognum. “Hier durf ik gewoon met iedereen te praten, ook met mannen”, zegt Zakya trots. “Ik mag naar buiten gaan wanneer ik wil, ik mag werken, een opleiding volgen en zelf mijn partner kiezen. De oorlog zullen we nooit vergeten, maar voor ons is Afghanistan verleden tijd. In Nederland kan ik leven als een vrij mens en ik voel me hier thuis. Ik wil graag de opleiding Verzorging gaan doen. Het lijkt me heel mooi om oudere mensen te verzorgen en ze te verwennen met lekkere Afghaanse maaltijden”, lacht ze. Marilou vult nog aan: “Zo zie je maar: als je je verdiept in andere culturen, zoals die van Nasima en Zakya, besef je hoe goed je het hier in Nederland hebt. Vrijheid is echt niet vanzelfsprekend.”

Open dag

Benieuwd naar wat er bij About a Jacket allemaal gemaakt wordt? Woensdag 4 november houdt het borduuratelier van 10.00 tot 16.00 uur een open dag. Kom de geborduurde werken van de vrouwen bewonderen. De producten, waaronder jasjes, tasjes en broches, zijn te koop. De opbrengst komt geheel ten goede aan Stichting About a Jacket. Aanmelden voor de open dag is niet nodig. Marilou: “Binnenkort starten we ook weer met de workshops. De eerste workshop Afghaans borduren, vlak voor de coronaperiode, was een groot succes. Daarna lag alles stil, maar de workshops willen we nu graag weer oppakken. Inschrijven voor deze workshops kan ook tijdens de open dag. Vanzelfsprekend volgen we hierbij de regels van het RIVM.”

Kijk voor meer informatie op www.aboutajacket.nl. Meer weten? Kijk op www.aboutajacket.nl en www.vredesweek.nl.