Tot 2050 90.000 dementerenden in NHN erbij

Nieuws
Samen zorgen dat iedereen over basiskennis dementie beschikt.
Samen zorgen dat iedereen over basiskennis dementie beschikt. Foto: aangeleverd

ENKHUIZEN - Komende maandag is het Wereld Alzheimer dag en staan we stil bij de honderdduizenden mensen in ons land die lijden aan deze vorm van dementie. In Nederland lijden op dit moment 280.000 mensen aan dementie. De verwachting is dat In de periode 2020-2050 in Noord-Holland-Noord 90.00 mensen met dementie worden geconfronteerd. 

Maar liefst zeventig procent van alle mensen met dementie heeft Alzheimer. En dat aantal neemt snel toe: verwacht wordt dat dat aantal de komende 20 jaar gaat verdubbelen. 

Thuis blijven wonen met dementie

Mensen leven gemiddeld acht jaar met dementie, waarvan de eerste zes jaar thuis. De overgrote meerderheid woont dus in zijn of haar eigen huis. Dat betekent toenemende zorg én zorgen, bij de mantelzorgers en andere naasten. Naarmate de ziekte erger wordt, verliest iemand met dementie steeds meer de regie over zijn eigen leven. Dagelijkse handelingen, zoals douchen, autorijden, betalen en koken, worden steeds moeilijker en onveiliger. Iemand met dementie wordt steeds afhankelijker van de hulp van anderen.

Schaamte

Zorgen voor iemand met dementie brengt een hoop (over)belasting voor de mantelzorger met zich mee. Het moeilijkste is in de eerste om de naaste te zien verslechteren, maar er zijn nog andere grote gevolgen voor de mantelzorgers, zoals: extra kosten, minder tijd voor vrienden en andere familie, en schaamte.

Dementievriendelijke organisatie

Deze zomer ontvingen de MEE & de Wering-regio’s Kop van Noord-Holland en West-Friesland het certificaat als dementievriendelijke organisatie uitgereikt van Alzheimer Nederland. 

Basiskennis van dementie

Jan Olijve, ouderenadviseur van MEE & de Wering West-Friesland, legt uit waarom het herkennen van en leren omgaan met mensen met dementie voor deze organisatie zo belangrijk is: “Wij vinden het belangrijk dat alle medewerkers in ieder geval basiskennis hebben van dementie, omdat wij allemaal met iemand met dementie in aanraking kunnen komen. MEE & de Wering is op verschillende manier actief bij de ondersteuning van mensen met dementie. We zetten ons hier met zowel professionals als vrijwilligers voor in. Dat gaat verder dan alleen de medewerkers die ondersteunen bij dementie.”

Grote uitdaging

Zijn collega Liesbeth Cos vult aan: “Samen met andere organisaties, zoals huisartsen en zorginstellingen, trekken wij op om mensen met dementie en hun naasten zo veel mogelijk te ondersteunen. Ook al onze vrijwilligers van WonenPlus zijn getraind op de signalen van dementie. Zij weten hoe zij moeten omgaan met mensen die een dementieel beeld hebben.” 

Ouderenadviseurs

De ouderenadviseurs verwachten dat - gezien de toename van het aantal ouderen en de tekorten op de woningmarkt - het steeds meer mensen langer thuis (moeten) blijven wonen. Ook Alzheimer Nederland spreekt van ‘een van de grootste uitdagingen van deze tijd’. Liesbeth Cos: “Als we signalen zien dat het thuis wonen te onveilig wordt, gaan we in gesprek over verdere stappen. Voorlichting is het belangrijkst. Het is goed om in het beginstadium al na te denken over wat de wensen zijn als het thuis te onveilig wordt. Als dat moment zich aandient, kunnen wij de samenwerkingspartners inschakelen en bijvoorbeeld de verhuizing organiseren. Ook de ondersteuning van de mantelzorger is hierbij weer belangrijk.”

Bibliotheek Hoorn

Om de bewustwording over dementie te bevorderen en ook andere organisaties te stimuleren hier kennis over op te doen, hebben Alzheimer Nederland en MEE & de Wering het stokje op 1 september overgedragen aan Bibliotheek Hoorn. Ook zij gaan samen met Alzheimer Nederland aan de slag, en zullen volgend jaar het certificaat ontvangen.