Speel-o-theek Mikado in Hoorn sluit de deuren

Algemeen
Vrijwilligers Jolanda, Rob en Arie zijn druk bezig met de voorbereidingen van de openbare verkoop.
Vrijwilligers Jolanda, Rob en Arie zijn druk bezig met de voorbereidingen van de openbare verkoop. Foto: vincentdevriesfoto.nl

HOORN - “We zijn nu nog druk bezig met de voorbereidingen van de uitverkoop, maar daarna zullen we het gemis gaan voelen”, aldus Csilla Boér, vrijwilliger bij speel-o-theek Mikado in Hoorn. Na 42 jaar moet de speel-o-theek ermee stoppen. “Het is niet anders”, zucht Csilla. “De huur die vanaf 1 januari 2021 gevraagd wordt, kunnen wij simpelweg niet betalen. Dit voelt als een koude douche.”

Mikado, 42 jaar geleden opgezet als speelotheek voor mensen met een beperking, is al jarenlang te vinden in het Rode Kruis-gebouw aan de Vredehofstraat. “Sinds de subsidies van de West-Friese gemeenten waren stopgezet, ontfermde het Rode Kruis zich over ons. Daar zijn we ze uiteraard nog steeds heel dankbaar voor”, benadrukt Csilla. “Door een reorganisatie bij het Rode Kruis en door het feit dat het gebouw een andere functie gaat krijgen (het wordt straks gebruikt voor opslag, red.), wordt de huurprijs vanaf 1 januari vijftienhonderd euro per jaar. Dat is voor ons niet op te brengen.”

Lief en leed

En dus is deze zomer besloten om de stekker eruit te trekken. “Met heel veel pijn in ons hart. We hadden graag nog jarenlang doorgegaan, maar helaas. We zijn blij dat we begin vorig jaar nog ons veertigjarig jubileum hebben mogen vieren.” Csilla is al sinds 2001 met heel veel plezier vrijwilliger bij Mikado, dat toen nog gevestigd was in de Rode Luifel. “De groep vrijwilligers die de uitleen verzorgt, is een hechte groep. Een aantal van hen is er vanaf de oprichting bij. Al die jaren deel je lief en leed met elkaar. Die gezelligheid, het contact met elkaar én natuurlijk met de leden van de speel-o-theek ga ik ontzettend missen.”

Openbare verkoop

Op dit moment zijn de vrijwilligers druk bezig met de voorbereidingen van de openbare verkoop. “Al het speelgoed moet weg. Daarom houden we zaterdag 3 en 10 oktober een openbare verkoop en wordt het speelgoed voor een zacht prijsje verkocht. We zijn erg blij met de medewerking van het Rode Kruis om dit alles coronaproof te kunnen organiseren. Iedereen is op de verkoopdagen tussen 10.00 en 14.00 uur van harte welkom.” Goed om te weten: Mikado verkoopt ook leermateriaal dat bijvoorbeeld voor scholen en bso’s heel geschikt is. Het opheffingsgeld van de speel-o-theek komt ten goede aan vijf verschillende goede doelen. “Elke vrijwilliger heeft een goed doel uitgekozen en daar gaat het geld naartoe. Twee jaar geleden heeft een gymnastiekvereniging in Avenhorn een deel van het opheffingsgeld aan ons geschonken. Dat vonden wij zo’n mooi gebaar. Zo zijn wij op het idee gekomen.”

Interesse in de openbare verkoop? Kom 3 of 10 oktober langs aan de Vredehofstraat 9c in Hoorn.