Zilveren Camera komt weer naar Hoorn

Algemeen
De NSP/ZC Sportfoto van het jaar 2019.
De NSP/ZC Sportfoto van het jaar 2019. Foto: Marcel van Hoorn

HOORN - Voor de derde keer op rij weet pop-up museum Expoost aan de Roode Steen 15 de expositie van de Zilveren Camera naar Hoorn te krijgen. Van vrijdag 23 oktober tot en met zondag 13 december zijn de foto’s in Expoost te zien. De toegang is gratis.

De Zilveren Camera is de meest prestigieuze prijs voor fotojournalistiek en documentaire-fotografie in Nederland. Jaarlijks zenden beroepsfotografen hun werk in, in de hoop in de prijzen te vallen.

Fotografen kunnen werk inzenden voor verschillende categorieën en daarmee meedingen naar de belangrijkste prijs van de wedstrijd: de Zilveren Camera wisseltrofee en een geldbedrag van 10.000 euro.

De winnende beelden worden verzameld in het Zilveren Camera Jaarboek en tentoongesteld in Museum Hilversum. Daarna volgt een bescheiden tour langs andere Nederlandse musea.

Beste foto’s in Expoost

In de tentoonstelling zie je gebeurtenissen die nog vers in het geheu­gen liggen terug in de winnende beelden. In het jaar 2019 waren dat bijvoorbeeld de aanslag in de Utrechtse tram, de boerenprotesten en de vreugdevuren in Scheveningen. Ook de Venezolanen die hun land ontvluchten en de orkaan Idai typeren het nieuws. Je kunt in EXPOOST lang dwalen langs grote en kleine verhalen van het afgelopen jaar.

Winnaars

De winnaar van de Zilveren Camera is Eddy van Wessel met zijn serie ‘Het laatste bolwerk’. Hij maakte de serie in het oorlogsgebied in Syrië waar hij in maart de val van de laatste nederzetting van de Islamitische Staat (IS) in Baghouz vastlegde. Volgens de jury een overweldigende serie met beelden van een uittocht door een woestijn, waarbij de grens tussen slachtoffer en dader vervaagt en goed en kwaad zich niet simpel laten duiden. Ook de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar en de Paul Peters Fotoprijs voor sociale fotografie zijn te zien.

De winnaar van de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het jaar is een fotograaf die in één foto laat zien wat vakmanschap en oog voor detail inhouden. Hij heeft in de totale chaos van de finish van de Amstel Gold Race een indrukwekkende sprint achter de winnaar aan gemaakt en te midden van die chaos en stress een prachtige, emotionele foto van de winnaar weten te maken. Mathieu van der Poel ligt uitgewoond en huilend naast zijn fiets in totale ongeloof over deze magistrale overwinning. Een prachtig beeld gemaakt door Marcel van Hoorn, waardoor hij de terechte en onomstreden winnaar van de NSP/ZC Sportfoto van het jaar 2019 is geworden.

Prijs voor Storytelling

De winnaar van de Prijs voor Storytelling is Ilvy Njiokiktjien. Haar project Born Free - met onder meer een fotoboek en een documentaire - gaat over de generatie die na de vrijlating van Nelson Mandela is geboren. Njiokiktjien heeft vastgelegd hoe zij hun leven inrichten en het lot in eigen hand nemen.

Beeldentuin

Nadat bezoekers de expositie bewonderd hebben in de zalen van Expoost, kunnen zij genieten van de fraaie beeldentuin. In samenwerking met stichting In Den Beginne worden met enige regelmaat beelden toegevoegd. 

Expoost is geopend van woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Meer informatie: www.expoost.nl.