Kinderfietsjesactie Jan Kooijman en Mans Semler door als officiële stichting

Algemeen
De fietsenwerkplaats in het voormalige 'ballenhok' van HSV Sport. V.l.n.r.: Mans Semler, Jan Kooijman en Paul Buis.
De fietsenwerkplaats in het voormalige 'ballenhok' van HSV Sport. V.l.n.r.: Mans Semler, Jan Kooijman en Paul Buis. Foto: Theo Annes

ZWAAG - Ze zijn nog lang niet van plan te stoppen. Sterker nog: 9 november wordt hun kinderfietsjesactie een officiële stichting: ‘Stichting Mans, Lida en Jan, Gratis Kinderfietsjes Actie Zwaag’. Onlangs gaven zij de duizendste fiets weg aan een kind uit een gezin met een laag inkomen. Deze mooie mijlpaal bereikten Jan Kooijman en Mans Semler in slechts twee jaar tijd. En nog altijd blijven de aanvragen binnenstromen. “Er zijn in Nederland zoveel gezinnen die in armoede leven. Zolang die armoede er is, gaan wij door”, benadrukt Jan.

Het verhaal van Mans en Jan, beiden werkzaam als postbode, begint in 2018. “Voor die tijd kenden wij elkaar helemaal niet”, vertelt Mans. “Op Facebook zag ik dat Jan af en toe fietsjes opknapte en die weggaf aan kinderen uit arme gezinnen. Omdat ik zelf al dertig jaar graag aan fietsen sleutel, heb ik Jan een berichtje gestuurd met de vraag of het niet leuk was om samen een Sinterklaasactie op touw te zetten. En zo is het balletje gaan rollen.” Jan: “Die Sinterklaasactie was een groot succes: in acht weken tijd hebben we 167 fietsen weggegeven. Omdat de behoefte zo groot bleek, besloten we ermee door te gaan.”

Fietsen in de woonkamer

“In het begin knapten we de fietsen bij ons thuis op”, legt Mans uit. “Maar dat was al gauw niet meer te doen.” Hij lacht: “Op een gegeven moment had ik 97 fietsen in mijn woonkamer staan. We hadden nooit durven dromen dat deze actie zo groot zou worden! Ondertussen zijn we erachter gekomen dat wij de enigen in de regio zijn die dit doen. Mensen uit heel Noord-Holland en soms daarbuiten weten ons inmiddels te vinden. Regelmatig worden we rechtstreeks benaderd, maar vaak komen gezinnen via bijvoorbeeld de Kinderkledingbank, Stichting Leergeld - waar we ambassadeurs van zijn - SKH, Berend Botje, de Voedselbank en Stichting Netwerk bij ons terecht.”

Containers vol

Sinds een jaar zijn de woonkamers van Mans en Jan niet langer als werkplaats in gebruik, maar mogen ze gebruikmaken van het voormalige ‘ballenhok’ van HSV Sport 1889 aan de Hondsdraf in Zwaag. “Deze plek kregen we aangeboden door Paul Buis, bestuurslid van HSV. En daar zijn we ontzettend blij mee”, vertelt Jan. “Een ideale locatie, want Mans en ik wonen allebei om de hoek. Als we de post hebben rondgebracht, gaan we hiernaartoe, ook in de weekenden. Gemiddeld zijn we er per week 22 uur mee bezig. En dat doen we met heel veel plezier.” De mannen kregen daarnaast ook nog twee containers gesponsord en een houten fietsenhok voor de opslag van fietsen. “Die zitten nu helemaal vol, er kan geen fiets meer bij. We krijgen zóveel fietsjes aangeboden, dat is echt ongelooflijk. Op dit moment hebben we wél behoefte aan damesfietsen van 26 en 28 inch. Dus als iemand die maat heeft staan en niets meer met de fiets doet, dan is die bij ons welkom. Wij kunnen de fietsen niet zelf ophalen, dus als mensen in de gelegenheid zijn om de fietsen zelf te brengen dan zijn we daar erg dankbaar voor.”

Duizendste fiets

Afgelopen 21 september gaven Jan en Mans de duizendste fiets weg. “Een heel bijzonder moment natuurlijk, waar door de media veel aandacht aan is besteed”, zegt Jan. “Vlak daarvoor kregen we uit handen van burgemeester Nieuwenburg een Eenhoornzegel ter waarde van 500 euro uitgereikt en onlangs ontvingen we van Stichting Emmaus in Zwaag een donatie van drieduizend euro. Een ongelooflijk mooi bedrag! Met dit geld kunnen we bijvoorbeeld banden, bellen, lampen en andere fietsonderdelen aanschaffen.”

Leerwerkbedrijf

Op de vraag of Jan en Mans het allemaal nog wel redden met z’n tweeën, antwoordt Mans: “Sinds kort zijn we een officieel erkend leerwerkbedrijf. Op de maandag komen stagiaires van de Praktijkschool in Hoorn ons helpen in de werkplaats. Maar als het in de toekomst nóg drukker wordt, hopen we dat er vrijwilligers zijn die ons een handje kunnen helpen.” Over de toekomst gesproken, Jan en Mans hebben nog wel één grote droom. “Om die waar te kunnen maken, willen we binnenkort heel graag met de gemeente in gesprek gaan. Hoe mooi zou het zijn als wij, samen met bijvoorbeeld de Kinderkledingbank en andere stichtingen, in één gebouw onze stichting kunnen voortzetten? Laat ik voorop stellen: we zijn heel blij met de plek waar we nu zitten, maar je weet niet wat er gaat gebeuren met HSV Sport 1889. Daarom moet je een plan B hebben. Zelf denken we bijvoorbeeld aan een leegstaand schoolgebouw. Voordeel daarvan is het schoolplein waar kinderen meteen hun fietsje kunnen uittesten.”

Schaamte

Jan en Mans kunnen inmiddels rekenen op de steun van een groot aantal vaste sponsors. “Zonder hen hadden we dit allemaal nooit voor elkaar gekregen. We zijn vaak overdonderd door wat mensen en bedrijven voor ons doen!” Het werk van de twee mannen wordt duidelijk enorm gewaardeerd. En dat kan ook niet anders als je de verhalen van Jan en Mans hoort. “Ik weet nog goed dat we een aanvraag kregen voor een meisje dat net naar de middelbare school ging”, vertelt Mans. “Vanwege haar fiets werd ze enorm gepest. Of het nou aan de kleur lag of aan het model, dat weten we niet, maar dat meisje hebben wij blij gemaakt met een ‘nieuwe’ fiets. Met kerst kregen we een kaartje van haar ouders met daarop de boodschap dat het pesten gestopt was. Ze waren ons zo dankbaar. Zulke verhalen blijven ons altijd bij; we maken veel mooie dingen mee. Die blije gezichten van de ouders én de kinderen zijn onbetaalbaar.” En daarom gaan de mannen door. Straks dus als een officiële stichting, met als voorzitter Paul Buis, secretaris Klaas Atsma en penningmeester Lida Kooijman. Hoewel de aanvragen blijven binnenkomen, merken Jan en Mans dat er ook veel schaamte is. “Veel mensen vinden het lastig om ons te benaderen. Wij weten zelf hoe het is om het niet breed te hebben. Daarom wil ik benadrukken: bel of mail ons gewoon. Wij helpen iedereen graag. Ik zou zeggen: op naar de vijftienhonderdste fiets!”

“Wij willen onze sponsors en iedereen bedanken voor de hulp die wij gekregen hebben en hopen dat we in 2021 ook op jullie steun kunnen rekenen.”

Meer informatie: www.kinderfietsjesactie.nl of neem contact op met Mans (06-17718807) of Jan (06-11470181). Kijk ook op de Facebookpagina ‘Mans, Jan en Lida - Gratis Kinderfietsjes Actie’ waarop regelmatig foto’s worden geplaatst van blij gemaakte kinderen én volwassenen.