Rik Meester heeft meer handtekeningen nodig voor referendum JP Coen

Algemeen
"De discussie rond het beeld raakt mensen. Tijdens de stadsgesprekken is het goed om te onderzoeken waar die emotie vandaan komt."
"De discussie rond het beeld raakt mensen. Tijdens de stadsgesprekken is het goed om te onderzoeken waar die emotie vandaan komt." Foto: Theo Annes

HOORN - Hij heeft folders uitgedeeld op straat en is zelfs van deur tot deur gegaan om zijn doel te bereiken: 1650 handtekeningen inzamelen voor een raadgevend referendum voor het standbeeld van JP Coen om duidelijkheid te scheppen over de toekomst van het beeld. En daar heeft Rik Meester nog een kleine vier weken de tijd voor. Dinsdag 24 november dient hij namelijk een burgerinitiatief in. “Hoe meer handtekeningen ik heb, hoe sterker ik sta”, benadrukt Rik. “De kans op een referendum, dat hopelijk volgend jaar 17 maart - tijdens de landelijke verkiezingen - kan plaatsvinden, wordt dan alleen maar groter.”

Rik heeft voor een referendum dus 1650 handtekeningen nodig en is nu over de helft. “Hoe meer handtekeningen, hoe duidelijker het signaal naar de gemeenteraad dat het referendum een mooie en goede oplossing is.” Rik is de afgelopen tijd regelmatig de straat op gegaan om zijn folder ‘Wat te doen met Coen?’ uit te delen en mensen op te roepen om te tekenen. “De reacties zijn heel verschillend. Veel mensen vinden het een goed idee, maar er zijn ook mensen die een beetje ‘Coen-moe’ zijn geworden of het een non-discussie vinden. Toch merk ik dat ook deze mensen een mening over het beeld hebben waar vaak een emotie bij komt kijken. Het raakt mensen dus wel degelijk. Tijdens de stadsgesprekken, die hopelijk nog dit jaar plaatsvinden, is het goed om te onderzoeken waar die emotie vandaan komt. Ik zie het als een unieke kans om dichter bij elkaar te komen. Ik denk dat we minder verdeeld zijn dan we in eerste instantie denken.”

Tussenoplossingen

Rik wil verder benadrukken dat hij begrijpt dat mensen het een vervelende discussie vinden. “Een referendum zou daarom een mooie manier zijn om er samen uit te komen. Het hoeft niet per se zo te zijn dat het beeld weg moet óf dat het moet blijven staan. Er zijn natuurlijk ook ‘tussenoplossingen’ mogelijk, zoals een bepaalde artistieke toevoeging aan het beeld. Wat mijn mening over het beeld is, is overigens niet belangrijk. Het gaat erom dat er een democratisch besluit over genomen wordt.”

Wanneer het tot een referendum komt, wil Rik heel graag - in samenwerking met de gemeente Hoorn - een website bouwen met daarop alle informatie rondom het beeld van Coen. Wie was hij? Hoe moet je de daden van JP Coen in de tijd zien? En wat moeten we daar nu in deze tijd mee? “Ik wil mensen aan het denken zetten. Een plek waar alle meningen samen komen.”

Handtekening zetten?

Wie een handtekening wil zetten voor een referendum, kan dat doen via de website www.referendumcoen.nl. “Belangrijk om te weten is dat alle gegevens veilig worden opgeslagen en dat ze alleen voor deze actie gebruikt worden.” Meer informatie is te vinden op bovengenoemde website. Wie actief mee wil werken aan het initiatief van Rik, kan een mailtje sturen naar info@referendumcoen.nl. Alle hulp is van harte welkom!