Oosterkerk in Hoorn lanceert eigen concertserie

Algemeen
Violiste Heleen Hulst en pianist Gerard Bouwhuis openen met cellist Mick Stirling vrijdag 20 november de eigen concertserie van de Oosterkerk.
Violiste Heleen Hulst en pianist Gerard Bouwhuis openen met cellist Mick Stirling vrijdag 20 november de eigen concertserie van de Oosterkerk. Foto: Annelies van der Vegt

HOORN - Het is lang geleden dat de Stichting Oosterkerk zelf een concertreeks op touw heeft gezet. Maar nu - midden in de coronatijd - gaat de stichting toch op een ‘eigen klassieke toer’, waarbij de eigen Steinway-vleugel telkens een rol speelt. De concertserie wordt vrijdag 20 november geopend door het trio Heleen Hulst (viool), Gerard Bouwhuis (piano) en Mick Sterling (cello). Daarna volgen nog drie concerten: zaterdag 12 december het duo Sabine Wüthrich (sopraan) en Daniël Kramer (piano), vrijdag 22 januari het duo Laetitia Gerards (sopraan) en Thomas Beijer (piano) en vrijdag 5 februari Niek van Oosterum en zijn vrouw Yoo-Seon Lee, die samen een pianoduo vormen.

De serie concerten begint op vrijdag 20 november. Avontuur, opwinding en schoonheid gaan altijd hand in hand in de programma’s van violiste Heleen Hulst, cellist Mick Stirling en pianist Gerard Bouwhuis. De Kreutzer Sonate van Beethoven is meteen een prachtig voorbeeld. Beethoven droeg de sonate oorspronkelijk op aan de Pools-Afrikaanse vioolvirtuoos George Bridgetower. Met hem heeft Beethoven het ook uitgevoerd. Eigenlijk zou de sonate dus de Bridgetower sonate hebben moeten heten, maar door onenigheid heeft Beethoven de sonate later opgedragen aan Rudolph Kreutzer. Van de componist Mark Anthony Turnage klinkt daarna A Fast Stomp. Na de pauze wordt het accent meer verlegd naar schoonheid. Zelfs in de ruwe samenklanken van componist Claude Vivier hoor je in Pièce pour violoncelle et piano dat hier iemand aan het woord is met een eigen taal. Vivier ging in dit stuk op zoek naar de magie van één en twee stemmigheid, wat een muziek oplevert die puur is en bijna ritualistisch. Het concert eindigt met het trio der trio’s: het Trio (1914) van Maurice Ravel.

Andere concerten

Het tweede Oosterkerkconcert is op zaterdag 12 december. Dan komen sopraan Sabine Wüthrich en pianist Daniël Kramer. Het duo brengt een programma met werk van jeugdig jonge en leergierig jong gebleven componisten. Met liederen over liefde, hoop en veel tranen met daar tussen de betoverende en passievolle sonate opus 90 voor piano van Beethoven. Verder werk van Mozart, Schubert, Mendelssohn, Brahms en anderen. Vrijdag 22 januari is het de beurt aan sopraan Laetitia Gerards en pianist Thomas Beijer. Het duo brengt een keuze uit een onlangs uitgebrachte cd in de serie AvroTros Klassiek. Het heel opmerkelijk laatste concert in de Oosterkerkserie komt 5 februari van Niek van Oosterum en zijn vrouw Yoo-Seon Lee. Niek woonde in de jaren tachtig en negentig in Hoorn en won in die periode verschillende grote concoursen. Nu woont en werkt hij in Berlijn. Hij treedt regelmatig op met zijn vrouw You-Seon Lee. In het programma spelen beiden solo, maar ook als duo spelen zij samen op één vleugel.

In verband met de huidige coronaregels kunnen de eerste twee concerten worden bijgewoond door maximaal dertig personen. Wellicht dat in december de coronaregels veranderen. Reserveren op naam is verplicht. Dat kan via www.oosterkerkhoorn.nl. Bellen kan ook: Hans Rijswijk, 06-23253503. Alle concerten beginnen om 20.00 uur.