Proef met wapenstok voor boa’s in Hoorn

Algemeen
Vanaf januari krijgen ook de boa's in Hoorn de beschikking over een korte wapenstok.
Vanaf januari krijgen ook de boa's in Hoorn de beschikking over een korte wapenstok. Foto: politie.nl

HOORN - In tien Nederlandse gemeenten start vanaf uiterlijk januari een proef waarbij boa’s in de openbare ruimte de beschikking krijgen over de korte wapenstok. Deze pilot wordt uitgevoerd voor de duur van één jaar. De opgedane ervaringen en de evaluatie van de pilot dienen als input voor nieuwe regelgeving over bewapening en uitrusting van de boa’s. Eén van de tien geselecteerde gemeenten is Hoorn.

Bij de selectie voor deze pilot is onder andere gekozen voor een landelijke spreiding, waarbij rekening is gehouden met een verdeling over grootstedelijk gebied, middelgrote en kleine gemeenten/landelijk gebied waar boa’s nog niet de beschikking hebben (gehad) over de korte wapenstok. Minister Grapperhaus: “We vragen veel van onze boa’s. Zij verdienen onze waardering, maar ze verdienen het ook om voorzien te worden van voldoende middelen in het kader van hun veiligheid. Met deze pilot komen we tegemoet aan een wens die al langer leeft.”

Dit middel kan onder andere door de mogelijke preventieve werking ervan de veiligheid van de boa vergroten. Vanzelfsprekend geldt dat de boa’s die deelnemen moeten voldoen aan de vereiste opleiding en training. Voordat in de geselecteerde gemeenten daadwerkelijk gestart kan worden met de uitvoering van de pilot, moeten de boa’s starten met (aanvullende) opleiding en training met de korte wapenstok. De evaluatie van de pilot wordt uitgevoerd door het WODC. Los daarvan monitort gedurende de looptijd van de pilot een begeleidingsgroep de voortgang van de pilot en waar nodig fungeren zij als vraagbaak (voor gemeenten). Het ministerie van JenV werkt aan een wetsvoorstel zodat er duidelijke regels over de bewapening en uitrusting van boa’s zijn. Het wetsvoorstel wordt naar verwachting medio 2021 ter advisering aangeboden aan de Raad van State, waarna het voorstel aan de Tweede Kamer wordt voorgelegd.        

Naast Hoorn zijn ook Alkmaar, Amsterdam, Capelle aan den IJssel, Leeuwarden, Valkenburg aan de Geul, Velsen, Zandvoort, Zoetermeer en Zuid-West-Friesland geselecteerd.