‘Het Westfriese Minuutje’: gezelschapsspel en studieopdracht in één

Algemeen
Mike Bakker (l) en Nick Stavenuiter bedachten het gezelschapsspel Het Westfriese Minuutje.
Mike Bakker (l) en Nick Stavenuiter bedachten het gezelschapsspel Het Westfriese Minuutje. Foto: Theo Annes

ZWAAG / OOSTERBLOKKER - Ze zitten allebei op Business University Nyenrode en kregen vanuit hun studie de opdracht om een onderneming te starten. Nick Stavenuiter (19) uit Zwaag en Mike Bakker (18) uit Oosterblokker hebben samen met hun studiegenoten Marijn en Rodny een Westfries gezelschapsspel ontwikkeld: Het Westfriese Minuutje. Een kaartspel waarbij je zo snel mogelijk Westfriese termen moet omschrijven die de ander moet raden. “Een echt gezelschapsspel voor de hele familie”, vertelt Mike. “Jong en oud kan het spelen.”

De mannen zitten in het tweede jaar van de Bachelor of Sciences in Business Administration. “Dit spel hebben we bedacht in het kader van het ‘Company Project’”, legt Nick uit. “Het was de bedoeling om een eigen onderneming te starten. Omdat wij alle vier uit ondernemende families komen, was deze opdracht ons op het lijf geschreven.”

Texelse variant

De eerste paar weken hebben de vier studiegenoten druk gebrainstormd en gezocht naar een goed idee voor een nieuwe onderneming. “Dit bleek moeilijker dan gedacht”, moet Mike toegeven. “Tot het laatste weekend van oktober. Mijn moeder kwam toen met het idee om een kaartspel te bedenken dat gebaseerd is op onze regio Westfriesland. Op een zondagmiddag hebben we met elkaar online gebeld en ook de anderen waren direct enthousiast.” Muriel Buis in Zwaag zorgde voor de vormgeving van het spel en uiteindelijk zijn er zelfs twee concepten ontstaan. Nick: “Omdat Rodny op Texel woont en de gemeenschap daar - net als in Westfriesland - heel hecht is, hebben we meteen een Texelse variant bedacht: Het Texelse Minuutje.”

Mooie verhalen

Het spel is volgens de mannen zo samengesteld dat je het met de hele familie kunt spelen en staat garant voor een gezellige, Westfriese avond. Mike: “Het leuke eraan is dat je tijdens het spelen herinneringen ophaalt aan je eigen regio en bovendien ontstaan er mooie verhalen. Daarnaast kan je met dit spel je eigen kennis van Westfriesland testen en erachter komen wie de echte kenner is.” Het spel bestaat uit speelkaarten, een zandloper van zestig seconden en een scoreblokje. “Het wordt in teams gespeeld. Wanneer het ene team de zandloper omdraait, haalt het andere team een kaart tevoorschijn. Het doel is om zo snel mogelijk de Westfriese termen op het kaartje te omschrijven en uit te beelden. Je teamgenoten moeten raden wat je bedoelt.”

Het spel komt 4 december uit, maar de bestellingen vliegen inmiddels de deur uit. Wie Het Westfriese Minuutje ook met de feestdagen in huis wil hebben, kan ‘m bestellen op www.warenhuishoorn.nl. Ook is het spel te koop bij Primera in Blokker. Vragen of opmerkingen? Stuur dan een mailtje naar info.onzetrots@gmail.com.. Kijk ook op Facebook: OnzeTrotsWF.