Amnesty-werkgroep Hoorn: schrijf mee voor mensenrechten

Algemeen
Frieda de Haas (l) en Yvonne Blom van de Amnesty-werkgroep Hoorn.
Frieda de Haas (l) en Yvonne Blom van de Amnesty-werkgroep Hoorn. Foto: Theo Annes

HOORN - Elk jaar rond 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, worden wereldwijd miljoenen brieven geschreven tegen onrecht. Voor mensen die onterecht vastzitten, bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten. Ook in de gemeente Hoorn komen mensen ‘samen’ tijdens Write for Rights, de wereldwijde schrijfactie van Amnesty International. “Alle hulp is welkom”, benadrukken Frieda de Haas en Yvonne Blom van de Amnesty-werkgroep Hoorn.

“Elk jaar schrijven we samen met veel inwoners van de gemeente Hoorn stapels brieven”, vertelt Frieda. “De verhalen die je leest zijn echt schrijnend. Soms geloof je ze gewoon bijna niet, zo onvoorstelbaar.” Neem bijvoorbeeld het verhaal van Nassima al-Sada (46) uit Saoedi-Arabië, moeder van drie kinderen. Zij uitte kritiek op de autoriteiten vanwege de discriminatie van vrouwen in Saudi-Arabië. Zij zit sinds juli 2018 gevangen, terwijl ze alleen maar gebruikmaakte van haar recht op vrijheid van meningsuiting. Nassima voerde actie tegen het voogdijsysteem dat ervoor zorgt dat een vrouw over veel zaken eerst toestemming moet krijgen van een mannelijke voogd. ‘Waarom mag een vrouw niet verantwoordelijk zijn voor haar beslissingen en haar leven’, vroeg ze zich af. Ook streed Nassima voor het recht om te mogen autorijden. Een week nadat het rijverbod voor vrouwen was opgeheven, werd ze gearresteerd. In de gevangenis werd ze mishandeld en werd ze een jaar lang opgesloten in een isoleercel. Ook werd ze bedreigd. Nassima mag geen bezoek ontvangen, ook niet van haar advocaat.

“Opkomen voor je eigen vrijheid; dat is voor ons in Nederland eigenlijk heel gewoon”, gaat Yvonne verder. “Helaas zijn er nog zoveel plekken op de wereld waar dat niet het geval is. Daarom is actie voeren nog steeds heel hard nodig. Met Write for Rights proberen we het onrecht te stoppen en de overheden tot ingrijpen te dwingen. Zoveel mogelijk steun is hierbij heel belangrijk. Samen kunnen we levens veranderen.” Frieda vult aan: “Met z’n allen kunnen we iets tegen dat onrecht doen! Laat dus weten dat je het oneens bent met de regeringen, officieren van justitie of overheden die op een onrechtvaardige en onacceptabele manier met mensen omgaan. In 2015 hebben we bijvoorbeeld geschreven voor Albert Woodfox die ruim 43 jaar onterecht vastzat in een Amerikaanse dodencel. Dankzij Write for Rights is de zaak opnieuw onderzocht en hij is uiteindelijk in 2016 vrijgelaten. Zijn verhaal heeft hij over de hele wereld verteld. Het schrijven van brieven heeft dus wel degelijk effect.”

Handgeschreven brief

Door het coronavirus is het nu niet mogelijk om bij elkaar te komen. “Andere jaren konden mensen in openbare ruimten, zoals in de bieb en de Oosterkerk, bij ons aanschuiven om een brief te schrijven”, legt Yvonne uit. “Nu kan iedereen dat thuis doen, met pen en papier of online.” Wie een brief wil schrijven, kan vanaf 7 december een pakketje - met briefpapier, een pen, kaarten en een raamposter - ophalen bij één van de bibliotheken in Hoorn (centrum, Risdam en Kersenboogerd). Ook zit in het pakketje informatie over de tien personen waar Amnesty dit jaar voor schrijft. Wie meteen aan de slag wil, gaat naar www.amnesty.nl/organiseren/tips-materialen . Kies vervolgens ‘materialen digitaal’ en download dan de voorbeeldbrieven met alle informatie. Goed om te weten: een handgeschreven brief maakt de meeste indruk! Frieda: “Om er toch een ‘gezamenlijke’ actie van te maken, plaatsen we op diverse plekken in Hoorn Amnesty-brievenbussen waar iedereen brieven en kaarten in kan doen. Deze brievenbussen staan van 10 tot en met 17 december in alle Hoornse bibliotheken, in De Kreek in Zwaag en in de Grote Beer, uiteraard tijdens openingstijden, en ook van 10 tot en met 13 december tussen 13.00 en 17.00 uur in Expoost op de Roode Steen. Wij zorgen ervoor dat alle brieven bij Amnesty in Amsterdam terechtkomen. Daar zorgen ze voor het verdere transport.”

Online brieven

Wie minder tijd heeft en liever online schrijft, surft naar www.amnesty.nl/write-for-rights/cases . Kies de brief die je wilt schrijven. De brieven die via internet worden geschreven, worden door Amnesty geprint en - net als de handgeschreven brieven - per post verstuurd. Frieda: “En dat werkt heel goed, want inmiddels zijn al meer dan honderdduizend online brieven vanuit Nederland geschreven! Het is trouwens ook mogelijk om een kaartje te sturen naar de mensen waar we voor schrijven. Het is voor deze mensen heel fijn om te beseffen dat anderen over de hele wereld voor ze opkomen. Volhouden is makkelijker als je weet dat iemand aan je denkt.”

Nieuwe werkgroepleden

De Amnesty-werkgroep Hoorn is het hele jaar door bezig met aandacht vragen voor mensenrechten. Yvonne: “Om ook jongeren te bereiken, geven we bijvoorbeeld les op scholen en zijn we op markten te vinden om te vertellen wat wij doen. Ook collecteren we elk voorjaar voor Amnesty.” De dames geven ten slotte aan dat de werkgroep, bestaande uit vijf mensen en een aantal vrijwilligers, wel wat ‘vergrijst’. Frieda: “Ja, wij doen het al járen. Wat verjonging van de groep zou heel fijn zijn. Daarom zijn we hard op zoek naar nieuwe werkgroepleden. We hebben diverse interessante taken, zoals lessen verzorgen op scholen. Maar ook voor ‘kleinere’ taken kunnen we hulp goed gebruiken!”

Wie interesse heeft om zich in te zetten voor de Amnesty-werkgroep Hoorn, kan een mailtje sturen naar Ank Pollmann: pollmack@kpnmail.nl .