Regelingen en steun voor ondernemers en zzp’ers gemeente Hoorn

Algemeen
Afbeelding
Foto: Adobestock.com

HOORN - De coronacrisis duurt voort en deelt ook bij ondernemers en zelfstandigen rake klappen uit. Minder klanten of landelijke sluiting, doorlopende kosten zoals pandhuur of problemen met eigen inkomen. Zowel schulphulpverleners, actief binnen 1.Hoorn, als de accounthouders Economische Zaken bieden hulp en steun tijdens de coronacrisis. Wethouder Kholoud al Mobayed wil met het actief aanbieden van extra informatie, via mailings, actieve belrondes een extra websitepagina ondernemers en zzp’ers hierop wijzen en stimuleren contact op te nemen. 

“Er is niets moeilijker dan hulp vragen, omdat u privé de rekeningen niet meer kunt betalen of stress heeft door uw geldzorgen”, aldus wethouder Al Mobayed. “Maar u bent niet alleen en ook niet de eerste die hulp vraagt. Om u te helpen in deze moeilijke tijden bieden de Rijksoverheid en de gemeente Hoorn extra regelingen en hulp aan bij zorgen binnen hun privésituatie. Misschien heeft u hier al gebruik van gemaakt. Maar misschien ook niet. Daarom hoop ik de ondernemers te bewegen de informatie op te zoeken en om hulp te vragen. Voor die mensen staan we klaar. Neem contact op voor vragen, adviezen of hulp via de professionals van 1.Hoorn via 0229-252200 of e-mail rondkomen@hoorn.nl. Een adviesgesprek of het delen van uw dilemma’s kan al voor verlichting zorgen.”

Regelingen

1. Tozo-regeling: als u zzp’er bent, kunt u mogelijk een beroep doen op de Tozo-regeling (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers). WerkSaam voert deze voor de gemeente Hoorn uit. Zelfstandigen kunnen aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor hun levensonderhoud. De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo 2) krijgt een vervolg (Tozo 3). Deze noodregeling voor zelfstandig ondernemers is verlengd tot 1 april 2021. De Tozo 3-regeling bestaat net als Tozo 1 en 2 uit twee delen: een tijdelijke inkomensondersteuning en een bedrijfskrediet. Samen met Tozo 1 en 2 kunt u maximaal 10.157 euro als bedrijfskrediet ontvangen. U vindt alle informatie op www.werksaamwf.nl .

2. Uitstel gemeentelijke belastingen: ook is het mogelijk om uitstel van gemeentelijke belastingen aan te vragen of gebruik te maken van tijdelijke verlaging van de rentes. Kijk hiervoor op www.hoorn.nl/belastingen .

3. Hulp om rond te (blijven) komen: de gemeente Hoorn biedt inwoners met een laag inkomen hulp aan. Door het wegvallen van inkomen vanuit uw bedrijf bijvoorbeeld. Met deze hulp kunt uw inkomen aanvullen via:

- een vergoeding voor bijzondere, noodzakelijke kosten. Het gaat om kosten die u door speciale omstandigheden moet maken en nergens anders (volledig) vergoed krijgt. Voor kinderen vanaf de  basisschool bieden wij bijvoorbeeld de computerregeling. Deze vergoeding heet Bijzondere bijstand.

- de woonkostentoeslag. Hiermee kunt u de woonlasten blijven betalen bij een laag inkomen. Deze toeslag is voor zowel huur als koop. En geldt voor een periode van maximaal twaalf maanden.

- budgetcoaching. Hulp om te kijken waar u op kunt besparen.

- hulp op maat bij schulden of betalingsachterstanden. Samen proberen we uw situatie zo snel als mogelijk schuldenvrij te maken.

- landelijke tegemoetkomingen Hieronder vallen onder andere de huurtoeslag, zorgtoeslag of het kindergeboden budget. Bereken uw recht op de website van het NUBID: www.berekenuwrecht.nl  

Actieve belrondes gedupeerden coronacrisis

Naast de gebundelde informatiepagina met regelingen en doorverwijzingen en extra mailings belt de gemeente ook actief met de ondernemers en zelfstandigen die de TOZO regeling bij WerkSaam aanvragen. Zo kunnen ondernemers meer informatie krijgen over extra gemeentelijke steun en kunnen zij hun vragen stellen. Consulenten krijgen op die manier een beter beeld van de situatie en soorten vragen van ondernemers en kunnen direct wijzen op andere hulp.  

Meer informatie

Meer informatie en regelingen vindt u op www.hoorn.nl/ondernemen en www.hoorn.nl/geldzorgen .