Bezoek Covid-afdelingen Dijklander Ziekenhuis Hoorn: ‘Wat deze medewerkers doen is topsport’

Algemeen
V.l.n.r.: Martin Smeekes vanuit de VRNHN, basisarts Dennis Rijlaarsdam, Raad van Bestuurslid Ymke Fokma en burgemeester Jan Nieuwenburg.
V.l.n.r.: Martin Smeekes vanuit de VRNHN, basisarts Dennis Rijlaarsdam, Raad van Bestuurslid Ymke Fokma en burgemeester Jan Nieuwenburg. Foto: Marcel Rob

HOORN - Burgemeester Jan Nieuwenburg en directeur van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, Martin Smeekes, brachten vrijdagochtend 8 januari een kort werkbezoek aan het Dijklander Ziekenhuis. In dit ziekenhuis is een Covid-afdeling ingericht en wordt een overgangsafdeling in samenwerking met Omring (verpleeghuiszorg) gerund. Jan Nieuwenburg en Martin Smeekes spraken tevens met een arts en een verpleegkundige van deze afdelingen, waar alle bedden bezet zijn. De bestuurders werden begeleid door Raad van Bestuurslid Ymke Fokma en crisismanager Arjan Lindeboom. Zij maken zich zorgen om het toenemend aantal besmettingen, het rondkrijgen van roosters en het afschalen van reguliere zorg. 

Het bezoek werd zeer gewaardeerd: “Onze zorgverleners hebben het zwaar. De aandacht voor hun inzet doet ons goed”, aldus Ymke Fokma. Arjan Lindeboom: “De zorg voor coronapatiënten en de reguliere zorg willen we allebei blijven aanbieden. Dat is lastig met het toenemend aantal besmettingen en de hoge instroom van patiënten in het ziekenhuis. Het is goed om deze zorg te kunnen bespreken en te delen met de burgemeester.”

Hart onder de riem voor zorgpersoneel

Met dit werkbezoek blijven zowel de burgemeester als de directeur van de veiligheidsregio goed op de hoogte van de ontwikkelingen en kunnen zij het personeel een hart onder de riem steken. Burgemeester Jan Nieuwenburg: “Ik ben zeer onder de indruk van de verhalen van het zorgpersoneel en de zorgen die er leven bij de crisiscoördinator. Wat deze mensen doen is topsport en dat al bijna een jaar lang. Ook de samenwerking van dit ziekenhuis met de verpleeghuiszorg is zeer goed georganiseerd. Voor mij is dit ook een extra motivatie om inwoners te vertellen dat we met het volgen van de maatregelen kunnen voorkomen dat de taken van het ziekenhuis vastlopen.”

Verbinding hulpdiensten en zorg essentieel

Martin Smeekes, directeur van de veiligheidsregio, waar ook de ambulancezorg onder valt: “De verbinding met de hulpdiensten is essentieel. Op dit moment is de toestroom van het aantal coronapatiënten door het hoge aantal besmettingen zo groot dat veel patiënten overgeplaatst moeten worden naar andere ziekenhuizen. Dat doen we met onze ambulances, maar ook met inzet van een helikopter. Ook onze brandweercollega’s zijn hierbij betrokken. Zij hijsen coronapatiënten uit moeilijk bereikbare woningen en moeten dan ook de beschermingsmaatregelen in acht nemen. Onze ambulance- en brandweermedewerkers, maar ook de politie, staan samen met het ziekenhuis- en verpleeghuiszorgpersoneel in crisisstand om alle ballen in de lucht te houden. Het rondmaken van de roosters blijft een uitdaging door het hoge aantal besmettingen. De diensten van medewerkers die besmet raken moeten worden ingevuld met extra diensten door collega’s. Mogelijk moeten we ons ook nog schrap zetten voor de Britse variant, die nog heel veel besmettelijker is.”