Risdam-Noord Groen wil meepraten over plannen sport- en recreatiepark

Algemeen
Het grote openbare veld dat onder andere gebruikt om te voetballen.
Het grote openbare veld dat onder andere gebruikt om te voetballen. Foto: aangeleverd

HOORN - Buurtgroep ‘Risdam-Noord Groen’ heeft met verontwaardiging kennisgenomen van bouwplannen waardoor het sport- en recreatiepark Risdam-Noord ernstig wordt aangetast. Bij deze plannen gaat de recreatieve functie van het park voor de wijkbewoners volledig verloren, zo stelt de buurtgroep.

De actieve buurtgroep is niet alleen bezorgd over het verdwijnen van veel groen en een verdere verstening van de wijk. “We zijn ook verbolgen over het feit dat de wijkbewoners niet bij het besluitvormingsproces worden betrokken”, aldus Ted van der Bruggen, voorzitter van Risdam-Noord Groen. “De gemeente heeft per brief laten weten dat er geen zienswijze of bezwaar kan worden ingediend door de wijkbewoners. Dat kan pas nadat de politieke besluitvorming heeft plaatsgevonden.”

Enquête  

Naar aanleiding van eerdere plannen van de gemeente organiseerde ‘Risdam-Noord Groen’ in 2019 een bijeenkomst en een enquête waarin een groot aantal wijkbewoners hun licht liet schijnen over de recreatieve en maatschappelijke functies die het park heeft én op welke fronten dit veertig jaar oude park gerenoveerd zou moeten worden. Uit het rapport dat hierover is opgesteld komt naar voren dat het recreatieve gedeelte van het park tegemoet komt aan een aantal belangrijke functies. Eén van de opstellers van het rapport, Frits Brouwer, vertelt: “Joggers en bootcampers genieten hier wekelijks van hun sportieve prestatie. Wandelaars stellen het rustgevende groen op prijs. Dagelijks lopen heel wat hondenbezitters hier hun ‘rondje’. De jonge jeugd maakt gebruik van het kleine trapveld en struint in de minder toegankelijke delen. Ten slotte wordt het grote openbare veld gebruikt om te voetballen en voor andere activiteiten. Natuurlijk vormt het park ook een groene buffer tussen de snelweg en Risdam-Noord. Veel gezondheidsaspecten die met dit park samenhangen zijn juist in deze wijk, die het op twee na laagste gemiddelde inkomen heeft van alle wijken in Hoorn, van belang. Kortom, wijkbewoners willen deze achtertuin van hun wijk behouden!”

Negeren

Gezien de plannen voor een gebouwencomplex ter grootte van een hockeyveld voor een school welke in feite een combinatie is van vijf scholen, blijft de buurtgroep bevreesd voor aantasting van het park. Ted van der Bruggen: “Die vrees wordt gevoed door uitlatingen van de gemeente dat de wijkbewoners de politieke besluitvorming moeten afwachten.” Van der Bruggen stelt dat deze houding van de gemeente niet past in deze tijd van burgerparticipatie. “Daarin past niet het negeren van burgers en ze pas laten meepraten als alles besloten is. Daarnaast druisen deze plannen in tegen de Groenvisie die de afgelopen jaren door de gemeente en andere partijen is opgesteld, aldus van der Bruggen. “Ten slotte vindt de buurtgroep het zeer kwalijk dat de gemeente de suggestie wekt zich te beperken tot bouwlocatie HSV Sport. Uit tekeningen blijkt echter dat de gemeente nagenoeg het volledige deel van het park dat voor vrije recreatie is bestemd, op het oog heeft.”

Risdam-Noord Groen heeft aan het college van B en W laten weten in ieder geval de resultaten van het onderzoek naar de ruimtelijke inpassing te willen zien voordat besluitvorming in de gemeenteraad gaat plaatsvinden. Op basis daarvan wil de buurtgroep haar expertise inbrengen en invloed kunnen uitoefenen op het besluitvormingsproces.

Lees meer over de buurtgroep op https://platform.groenkapitaal.nl/initiatief/buurtgroep-risdam-noord-groen/