Even voorstellen: Stichting Leergeld West-Friesland

Algemeen
Stichting Leergeld zorgt ervoor dat ook kinderen die opgroeien in armoede, lid kunnen worden van een sportvereniging.
Stichting Leergeld zorgt ervoor dat ook kinderen die opgroeien in armoede, lid kunnen worden van een sportvereniging. Foto: Pixabay

REGIO - Er zijn één miljoen mensen in Nederland die leven op of rond het bestaansminimum. Wanneer in zo’n gezin kinderen opgroeien, dan krijgen die niet altijd mee wat voor de meeste kinderen normaal is. Soms is er geen geld voor de ouderbijdrage en kunnen die kinderen niet mee met schooluitjes. Of de noodzakelijke laptop kan niet aangeschaft worden, waardoor huiswerk maken lastig is. Of er is geen geld voor de contributie van de sportvereniging of voor een sportoutfit. Of meedoen met hobby’s of cultuur is niet mogelijk. Daardoor dreigen deze kinderen buitenspel te staan. Leergeld vindt dat niet acceptabel en doet er iets aan.

Stichting Leergeld stelt: laat deze kinderen meedoen, want nu meedoen is later meetellen. Kinderen die op achterstand raken in de schoolleeftijd halen dat bijna nooit meer in. In het werkgebied van Stichting Leergeld West-Friesland, de zeven Westfriese gemeenten, groeit zo’n tien procent van de kinderen in armoede op. Dat zijn er ongeveer vierduizend, gemiddeld twee per klas. Dat zie je er vaak niet aan af. Want gezinnen die het niet breed hebben doen er bijna alles aan om de schijn op te houden. Zeker als de ouder(s) gewoon een baan hebben. Want ook onder werkenden neemt de armoede toe. Denk aan ZZP’ers of MKB’ers in coronatijd. Of agrariërs die in de verdomhoek zitten.

Je kunt voor ondersteuning bij de gemeente aankloppen en die kan in veel gevallen ook helpen. Maar niet altijd en niet altijd voldoende. Wanneer de gemeente geen soelaas kan bieden kan iemand zich tot Leergeld wenden. Deze stichting ondersteunt kinderen van vier tot achttien jaar die opgroeien in een gezin dat met minder dan 130 procent van het sociaal minimum moet rondkomen. In 2019 heeft de stichting bijna duizend kinderen kunnen helpen.

Hoe werkt het?

Als iemand zich bij Leergeld meldt, volgt een intake door een goed opgeleide intermediair. Normaal met een bezoek aan huis, maar in coronatijd meestal telefonisch. Deze neemt de financiële situatie door en bepaalt of een aanvraag gehonoreerd kan worden. Als dat zo is, kunnen spullen aangeschaft worden en/of rekeningen betaald worden. Leergeld geeft nooit geld en de stichting werkt uitsluitend met vrijwilligers. Stichting Leergeld West-Friesland wordt voor zeventig procent gesubsidieerd door de gemeenten. Voor dertig procent moet Leergeld zelf in haar uitgaven voorzien. Stichting Leergeld wordt gesponsord door bedrijven, kerkgenootschappen, (Rotary-)verenigingen en particulieren.

Meer informatie: www.leergeldwestfriesland.nl of 0229-706800 (maandag, dinsdag en woensdag van 11.00 tot 15.00 uur). E-mail: info@leergeldwestfriesland.nl .