Hoornse wethouder Samir Bashara rijkt Global Goals-cheque uit

Algemeen
Links de heer Palyama van Initiatiefgroep Nootmuskaat in Nieuwe Zakken en rechts wethouder Bashara met de Global Goals-cheque.
Links de heer Palyama van Initiatiefgroep Nootmuskaat in Nieuwe Zakken en rechts wethouder Bashara met de Global Goals-cheque. Foto: aangeleverd

HOORN - Wethouder Samir Bashara heeft via een videogesprek een Global Goals-cheque uitgereikt van vijfhonderd euro aan de heer Palyama van de Initiatiefgroep Nootmuskaat in Nieuwe Zakken. Nootmuskaat in Nieuwe Zakken wil bouwen aan nieuwe bruggen tussen Nederland en de Molukken en polarisatie tegengaan. Dit doen ze door via handel bij te dragen aan bestrijding van armoede op Banda. De teelt van muskaatnoten en foelie moet het symbool worden van duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid en gelijkwaardige verhoudingen. Deze waarden passen bij de Global Goals van de Verenigde Naties.

Wie een bedrag schenkt aan het initiatief, draagt bij aan een container nootmuskaat en foelie. Eén container is goed voor ongeveer tienduizend kilo bij vijftienhonderd boeren. Er wordt samengewerkt met lokale partners en een importeur uit Amsterdam. De bedoeling is dat de opbrengst weer geïnvesteerd wordt in het opkopen van tienduizend kilo. De winst wordt gebruikt voor capaciteitsversterking, om de teelt en droogmethodes te verbeteren en om het sociale vangnet te versterken. Zo wordt een eenmalige schenking keer op keer opnieuw geïnvesteerd.

Global GoalsHoorn heeft zet zich in als Global Goals-gemeente. De Global Goals zijn onderdeel van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Dit zijn duurzaamheidsdoelen van de VN. Deze doelen zijn afgesproken door alle landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties. Hieronder ook Nederland en Indonesië, waar de Molukken tot behoren. Meer informatie hierover staat op www.hoorn.nl/globalgoals. 

De Gouden Eeuw

De Gouden Eeuw heeft ook schaduwzijden en ook daar is aandacht voor in Hoorn. Er is ruimte voor dialoog en we proberen het hele verhaal te vertellen. Zo presenteert het Westfries Museum komend jaar een digitale tentoonstelling waar de bezoeker online wordt meegenomen in de geschiedenis van de Banda-eilanden en de teelt van nootmuskaat. Met aandacht voor de verschrikkingen die Jan Pietersz Coen op Banda heeft aangericht onder verantwoordelijkheid van de VOC. En de echo daarvan die nog steeds te horen is binnen de Moluks/Indische gemeenschap.

Noot voor de redactieBijgevoegde foto kunt u gebruiken bij publicatie van dit bericht. Op de foto ziet u links de heer Palyama van Initiatiefgroep Nootmuskaat in Nieuwe Zakken en rechts wethouder Bashara met de Global Goals-cheque.