Sandra Vlaming en Linda Haanappel in actie voor schonere Bangert en Oosterpolder

Algemeen
Sandra (l) en Linda ruimen met een prikstok afval op van de straat. "We hopen mensen wakker te schudden en aan te sporen om ook iets te doen."
Sandra (l) en Linda ruimen met een prikstok afval op van de straat. "We hopen mensen wakker te schudden en aan te sporen om ook iets te doen." Foto: vincendevriesfoto.nl

ZWAAG - Lege blikjes energiedrank, plastic flesjes, milkshake- en koffiebekers, maar nu ook heel veel mondkapjes; Sandra Vlaming (56) en Linda Haanappel (57), allebei woonachtig in de wijk Bangert en Oosterpolder, zien van alles liggen op straat in hun wijk. Sinds de komst van de fastfoodketens op Zevenhuis aan de Westfrisiaweg, dat direct aan de Zwaagse woonwijk grenst, is het alleen maar erger geworden. “Het is zó erg dat we al eens een volle vuilniszak met afval hebben teruggebracht naar één van die fastfoodketens”, vertelt Sandra. “Die reageerde overigens heel netjes hoor; ze namen de zakken aan en we kregen nieuwe vuilniszakken mee.”

Sandra verhuisde twee jaar geleden van Nibbixwoud naar Zwaag. “Tijdens het wandelen met mijn hond viel het me op dat er ontzettend veel troep op straat lag. Ik ergerde me eraan wat een hoop negatieve energie met zich meebracht, dus begon ik het afval op te ruimen. Al gauw heb ik bij de gemeente een prikstok gehaald, om het mezelf wat makkelijker te maken. Die kan iedereen trouwens gratis ophalen op het gemeentehuis.” Inmiddels loopt Sandra zo’n drie keer per week met buurtgenoot Linda een rondje door de wijk om samen afval op te ruimen. “De troep verdwijnt alleen als we het zelf opruimen. Daarom zou het mooi zijn als nóg meer wijkbewoners een prikstok bij de gemeente ophalen en ook meedoen. Het is misschien even een stap, maar zet je er overheen! Als je alleen al een rondje om je eigen huis doet, zal je zien hoeveel rommel er ligt.”

Gevaarlijk

Het afval dat op straat ligt is volgens Sandra niet alleen slecht voor het milieu, maar het kan ook heel gevaarlijk zijn. “In het gras liggen bijvoorbeeld veel lege blikjes. Wanneer het gras gemaaid wordt, worden die blikjes verpulverd en blijven er als het ware allemaal ‘scheermesjes’ in het gras liggen. Honden, katten en andere dieren kunnen zich daar lelijk aan verwonden.” Linda vult aan: “Het zou mooi zijn als er statiegeld op blikjes wordt ingevoerd. Dan wordt dit probleem in ieder geval een stuk kleiner.”

‘Goed bezig’

Vuilnisbakken zijn er in de wijk genoeg, vinden Linda en Sandra. “Daar ligt het dus niet aan. Het afval dat wij zelf op straat vinden, gooien we in die prullenbakken of we nemen het mee naar huis en gooien het in onze eigen bak. Maar als je even later weer gaat kijken, zie je gewoon wéér afval liggen. Het is niet normaal. Op de Strip is het ook heel erg. Mensen gooien hun afval gewoon al rijdend uit de auto. Niet te geloven. In de zomer liggen daar veel bierblikjes op straat en onder de haagjes op bijvoorbeeld de Wierdijk ligt ook veel rommel.” Bovendien zien de dames nu steeds meer mondkapjes op straat liggen.

“Die ruimen we uiteraard ook op. In de wijk is een jongetje van een jaar of acht ook regelmatig met een prikstok buiten te vinden. Hij raapt mondkapjes op en voor elke tien mondkapjes krijgt ‘ie een kleine beloning van zijn ouders. Dat zijn mooie initiatieven!” Zelf krijgen Linda en Sandra ook regelmatig complimenten. “Ja reacties als ‘goed bezig’ en ‘wat goed dat jullie dit doen’ horen we vaak van wijkgenoten. Maar het zou nóg beter zijn als meer mensen helpen”, benadrukt Linda. “De scholen bijvoorbeeld zouden daar ook een rol in kunnen spelen. Rond de Kreek en het winkelcentrum ligt namelijk ook heel veel troep op straat. Laat een aantal kinderen in de pauze lekker met prikstokken een rondje om de school doen. Nogmaals: we moeten het met z’n allen doen, dan komen we een heel eind.”

Sandra plaatste onlangs op Facebook een oproep: wie helpt mee met afval opruimen? “Daar heb ik al een paar reacties op gekregen. Er zijn gelukkig meer mensen in de wijk die opruimen en dat is goed om te horen. Maar we willen nóg meer mensen wakker kunnen schudden en aan te sporen om iets te doen.”

Steun je het initiatief van Linda en Sandra? Wil je ook meehelpen de wijk schoon te houden? Stuur Sandra Vlaming dan een berichtje via Messenger. Linda heeft een Instagram-account dat te vinden is onder ‘Zwerfvuil.bangertoosterpolder .

Afbeelding