YouTuber Dang Do (26) uit Hoorn ontdekt Nederland per fiets en trein

Algemeen
"Ik ben nog lang niet van plan te stoppen. Er zijn nog heel veel locaties te ontdekken."
"Ik ben nog lang niet van plan te stoppen. Er zijn nog heel veel locaties te ontdekken." Foto: Theo Annes

HOORN - Met inmiddels 117.000 abonnees timmert de 26-jarige Dang Do uit Hoorn goed aan de weg. Zijn filmpjes worden bekeken door jong en oud. De altijd positieve vlogger, die geboren werd in Vietnam en sinds zijn vierde in Nederland woont, wil zo veel mogelijk onontdekte plekken in Nederland bezoeken en die aan zijn volgers laten zien. “Ik ben al op heel wat verrassende locaties terechtgekomen.”

Hij vlogt niet elke dag, want hij werkt 34 uur per week bij supermarkt Deen in Hoorn. Maar elk vrij uurtje besteedt hij aan het maken van filmpjes. “In het weekend doe ik eigenlijk niets anders”, lacht hij. “Zaterdag of zondag pak ik meestal de trein en bezoek ik een locatie. Waar ik precies terechtkom is elke keer weer een verrassing. Soms krijg ik een tip van een van mijn fans, of ik prik zelf een locatie op Google Maps. En net als bij andere geheimzinnige locaties denk ik dan: daar ga ik eens even koekeloeren. Als ik die plek gevonden heb, wil ik ‘m ook aanraken. Voor mij het bewijs dat iets echt bestaat. Met alleen een afbeelding neem ik geen genoegen.”

Herkend

Dang Do begon met vloggen nu zo’n vier jaar geleden. “Ik vond het altijd al interessant. Vroeger, toen ik een jaar of achttien was, had ik geen vrienden en voelde me alleen. Een moeilijke tijd”, blikt Dang Do terug. “Ik kwam in het alternatieve circuit terecht en leerde andere mensen kennen. Dat leven dat ik toen had, wilde ik graag vastleggen. Ik voelde me steeds gelukkiger worden. En zo ben ik heel klein begonnen. In het begin vlogde ik nog met mijn mobieltje, later kocht ik een professionele vlogcamera. En tegenwoordig heb ik ook een goede computer waar ik snel op kan editen en monteren. In die vier jaar ben ik enorm gegroeid. Mensen aanspreken en in mijn eentje met de trein reizen; dat zijn dingen die ik vier jaar geleden nog moeilijk vond. Nu ga ik overal voor door het vuur!” Bij Deen en ook op straat wordt Dang Do inmiddels vaak herkend. “Vooral kinderen willen vaak met me op de foto, iets wat ik natuurlijk helemaal niet gewend ben. Daarom vind ik dat nog best lastig. Daar moet ik mee leren omgaan.”

Detective

De ene keer pakt Dang Do de fiets, de andere keer de trein. De meeste Westfriese dorpjes heeft hij inmiddels op zijn fiets wel ontdekt. Die filmpjes zijn allemaal terug te vinden op zijn YouTube-kanaal. “Mensen vinden het leuk om hun eigen woonplaats te zien op YouTube. Ik krijg daar veel reacties op. Soms zitten er ook negatieve reacties tussen, maar daar trek ik me niets van aan. Dat zijn mensen die mij niet eens kennen.” De meest bijzondere plek die Dang Do bezocht, is een locatie in Leiden. “Daar ontdekte ik een mooie historische plek: de burcht van Leiden. Daar was ik erg van onder de indruk. Het gebouw heb ik helemaal bekeken; ik voelde me op dat moment echt een detective. Ik weet zeker dat heel veel mensen in Nederland deze plek niet kennen. Daarom vind ik het zo leuk om die filmpjes op YouTube te plaatsen. Nu kan iedereen zien hoeveel mooie plekken er in Nederland zijn. Ik ben nog lang niet van plan om ermee te stoppen. Er zijn nog heel veel locaties te ontdekken. Bovendien maak ik sinds kort ook muziek, waar ik ook verder in wil gaan. Mijn eerste track heet ‘Dat Sowieso’ en de clip is ook op mijn YouTube-kanaal te bekijken.”

Snel

Hoeveel abonnees Dang Do heeft, interesseert hem op dit moment nog niet zoveel. “Pas als je boven de één miljoen komt, wordt het interessant en zou ik er serieus geld mee kunnen verdienen. Tot die tijd concentreer ik me op zoveel mogelijk filmpjes maken en ik hoop dat zoveel mogelijk mensen ernaar kijken. Ik ben eigenlijk wel blij dat ik nog geen vriendin heb, want ik kan nu gaan en staan waar ik wil”, lacht hij. “Ik beslis alles in mijn eentje, waardoor ik snel door kan pakken. Als vlogger moet je nu eenmaal het tempo erin houden. En nu met die avondklok erbij is dat een extra uitdaging.”

"Als ik de plek gevonden heb, wil ik 'm ook aanraken. Voor mij het bewijs dat iets echt bestaat."