Westfriese Voorleeskampioenen gaan de strijd online aan

Algemeen
Eén van de Westfriese Voorleeskampioenen.
Eén van de Westfriese Voorleeskampioenen. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Even dreigden de lokale voorrondes van de Nationale Voorleeswedstrijd in het water te vallen door de coronamaatregelen, maar de Stichting Westfriese Bibliotheken richtte snel een online arena in voor de deelnemers en de jury. Er was zelfs publiek bij aanwezig: familie, vrienden en leerkrachten. De kandidaten wisten zich moeiteloos aan te passen aan dit online alternatief. Ook de juryleden gingen het digitale avontuur graag met ons aan.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een jaarlijks terugkerende voorleeswedstrijd voor kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Door mee te doen aan de Nationale Voorleeswedstrijd ervaren leerlingen op een speelse manier dat voorlezen leuk en waardevol is. Doel is om kinderen enthousiast te maken voor lezen in het algemeen en kinder- en jeugdliteratuur in het bijzonder.

Vanaf september vinden er voorleeswedstrijden op school plaats. De winnaars gaan door naar de lokale en regionale rondes die door bibliotheken worden georganiseerd in de periode januari tot en met maart. In maart en april volgen de provinciale voorleeswedstrijden. Hoe deze nu worden georganiseerd is, vanwege de coronamaatregelen, nog onduidelijk. Uiteindelijk lezen twaalf provinciale kampioenen tijdens een landelijke finale in mei voor uit hun favoriete boek en strijden om de titel Nationaal Voorleeskampioen.

De Stichting Westfriese Bibliotheken feliciteert de winnaars van de lokale voorrondes:

- Denzel Raven van Basisschool De Schelp in Wervershoof

- Jorinde Bosma van Basisschool Het Kerspel in Hoogkarspel

- Rhoni Wild van Basisschool Bangert in Andijk

Met dank aan de juryleden: Annelies Vethman, Gea Hoogland, Simone Visser-Botman, Joke Storm, Joset Fit, Meindert Deen en Yvonne Boukens.