Hoornse Engel werkt met Paul de Munnik aan nieuw album

Algemeen
Een van de studiosessies bij Ernst van Dusseldorp (links Paul de Munnik, midden Jesper Huisman, rechts Steven Engel).
Een van de studiosessies bij Ernst van Dusseldorp (links Paul de Munnik, midden Jesper Huisman, rechts Steven Engel). (Foto: Axel van Dijk)

HOORN - In een eerder interview gaf Steven Engel, beter bekend onder met zijn artiestennaam Engel, aan dat hij de muziek van Acda en de Munnik altijd al heel tof vond en dat het stiekem een droom was om een keer met hen samen te werken. Begin dit jaar gingen Engel en Paul de Munnik de studio in om samen een heel album op te nemen.

Door Marcella Korver

De weg naar ooit

Het begon allemaal simpel, vertelt Steven in een interview met het Hoorns Nieuwsblad. “Ik stuurde Paul een mailtje met een aantal van mijn liedjes en vroeg of hij interesse had in een mogelijke samenwerking. Een positief antwoord volgde en het balletje is gaan rollen.”

Paul en Engel werkte voor het eerst samen in 2017, op het album Souvenirs. Daarnaast was Paul als gastartiest te horen op het solo-album Schatgraven (2018) en is Engel te horen op het nieuwe solo-album, dat Paul april dit jaar uitbrengt. “De rollen zijn nu omgedraaid, en dat vind ik echt een heel grote eer”, aldus Steven.

Tekst gaat verder onder foto


Steven Engel bij Schouwburg Het Park in Hoorn. (Foto: Axel van Dijk)

Een vloek en een zegen

Steven en Paul hebben de coronatijd beiden nuttig gebruikt. Waar Pauls agenda normaal gesproken vol zit met verschillende projecten zorgde corona ervoor dat alle optredens geannuleerd werden en er ruimte vrij kwam om te schrijven en de studio in te duiken.

Aan de keukentafel

Aan de keukentafel van Paul werden de eerste gezamenlijke melodieën geboren. Voor ze de studio indoken, hadden ze ruim tien keer afgesproken. “Dit is niet gebruikelijk en had zeker niet gekund als corona er niet was geweest. Ondanks corona kon ik gewoon muziek blijven maken. Wat dat betreft is de pandemie voor mij een vloek én een zegen”, zegt Steven voorzichtig.

In de studio

“Begin dit jaar doken Paul en ik samen met onze gitarist Jesper Huisman samen de studio in om een gedeelte van het album op te nemen. Het album wordt opgenomen in de studio van Ernst van Dusseldorp, hier in mijn geboortestad Hoorn. In de studio is de afstand goed te bewaren.

Hoorn

De studio is één van de dingen die de Amsterdamse Horinees met Hoorn blijft verbinden. De muziek, de studio, maar ook zijn vrienden en familie zijn de redenen dat hij nog geregeld en erg graag in Hoorn komt. “Als ik het station uitloop, voel ik me thuis. Ik zou Amsterdam alleen verlaten om terug te keren naar Hoorn. Ik vind het ook leuk dat ik Paul een kijkje heb kunnen geven in in ‘mijn’ stad en ‘mijn’ studio.”

Twee werelden, één album

In de studio kwamen twee mannen en twee sounds samen. “Paul en ik komen van heel andere werelden, hebben ieder een heel eigen sound. Zo werk ik veel met beats en is Paul de man met een band. Paul staat toch voorop in de muziek business en ik kan nog veel van hem leren. Daar waar ik voor een optreden nog vaak gespannen ben, maakt Paul van elk optreden een feestje. Hij heeft het allemaal al een keer meegemaakt.”

“We blijven in ons eigen straatje, maar treden wel af en toe uit onze comfortzone. Je wilt Paul alleen niet horen rappen en mij niet op zijn manier horen zingen”, lacht Steven. “We proberen onze werelden op een toffe manier samen te brengen en zo een vette sound te creëren. Volgens mij is dat goed gelukt! Ik hoop dat we nog veel dingen samen mogen doen in de toekomst. Engel & Paul, wat mij betreft ga je nog veel van ons horen!”, eindigt een enthousiaste Steven het interview.

De release

Wanneer het album precies uitkomt weten de mannen nog niet. Waarschijnlijk wordt dat pas het voorjaar van 2022. Tot die tijd kun je de mannen volgen op hun speciale voor de album opgezette instagrampagina www.instagram.com/dewegnaarooit. Hier laten ze regelmatig stukjes van hun studiosessies horen en krijg je meteen een goede indruk van hun nieuwe album.

Meer horen en weten over Engel? Volg hem op www.instagram.com/engelland1 of luister naar zijn muziek via zijn Youtube-kanaal of Spotify.