Rick (21) op zijn plek bij De Makerij in Hoorn

Algemeen
Rick begeleidt Sjaan (l) bij het werk in de kantine. Jobcoach Dani kijkt toe. "Mensen versterken in hun eigen kracht, dat is ons doel."
Rick begeleidt Sjaan (l) bij het werk in de kantine. Jobcoach Dani kijkt toe. "Mensen versterken in hun eigen kracht, dat is ons doel." Foto: Theo Annes

HOORN - Een baan of bezigheid vinden die bij je past. Datgene doen waar je écht je ziel en zaligheid in kwijt kunt. Dat is niet voor iedereen makkelijk. Zeker niet wanneer je een beperking hebt of door andere oorzaken al lange tijd uit de running bent. Wie kan werken, maar het op de arbeidsmarkt zonder ondersteuning niet redt, valt sinds 2015 onder de Participatiewet. Deze wet moet ervoor zorgen dat meer mensen werk vinden, ook mensen met een arbeidsbeperking. Het doel van werkbedrijf IetsAnders, een label van de WilgaerdenLeekerweideGroep, is om mensen naar werk, werkgerichte dagbesteding of scholing te begeleiden. “Mensen versterken in hun eigen kracht, dat is ons doel”, vertelt jobcoach/kwartiermaker Dani Ouwerkerk (49).

In het traject van IetsAnders leren de deelnemers hoe zij het stuur weer in eigen handen kunnen nemen. Herintreders, mensen met een arbeidsbeperking, ouderen en langdurig werkzoekenden doen bij IetsAnders werkervaring op. Dat kan via een leer- en werktraject in Noord-Holland bij één van de leer- en werkbedrijven, bij een werkgever of door eerst het aanleren van structuur en aangaan van echt commitment. Want werk vinden is één, werk behouden is twee. Ook hier zijn vaardigheden voor nodig.

Meedoen in de maatschappij

“Iedereen heeft recht op een passende werkplek”, gaat Dani verder. “Wij leveren maatwerk en zorgen er tegelijkertijd voor dat mensen de regie zelf in handen houden. Voor elk individu is een duurzame werkplek te vinden, daar ben ik van overtuigd. Als je maar open met elkaar communiceert.” Sinds de invoering van de Participatiewet werkt Dani als jobcoach. “Ik begeleid op dit moment ongeveer twintig mensen één op één. Bij IetsAnders gaan we er vanuit dat iedereen een andere vraag en motivatie heeft. Daar spelen wij als jobcoaches op in. Door naast de cliënt te staan staan, fysiek aanwezig te zijn op de werkvloer en samen met de cliënt en werkgever te kijken wat er nodig is. Beide krijgen bij ons de begeleiding die zij nodig hebben. Bij IetsAnders krijgen zij de tijd, rust en ruimte om uit te vinden wat ze willen en waar ze goed in zijn. Mijn werk is heel divers en ik kom bij veel verschillende bedrijven. Ik vind het geweldig om mensen te helpen bij het zoeken naar een geschikte werkplek in de breedste zin van het woord, of die nu betaald of onbetaald is. Het gaat erom dat iemand mee kan doen en zich nuttig voelt in onze maatschappij. Zeker voor de mensen die wij ondersteunen, is een fijne werkplek ontzettend belangrijk. Wat dat betreft hebben velen het niet gemakkelijk gehad het afgelopen jaar. Veel werkplekken in bijvoorbeeld de horeca en winkels vielen weg vanwege de coronamaatregelen. Het gaat echt niet alleen om geld verdienen. Werk betekent nog zoveel meer.”

Veel lol

Rick Palmer (21) uit Hoorn is één van de mensen die begeleiding krijgt van jobcoach Dani. Hij liep eerst drie jaar stage bij De Makerij, een dagbestedingslocatie van Leekerweide en sinds 2017 heeft hij hier een betaalde baan van vier dagen per week. “Op mijn zestiende werd eigenlijk steeds duidelijker dat nog langer naar school gaan niets voor mij was. Ik zat op de Spinaker (school voor Voortgezet Speciaal Onderwijs, red.) in Hoorn en kon heel goed overweg met de leraren, maar wat minder met klasgenoten. Ik zat gewoon niet lekker in mijn vel. Mijn stagebegeleider heeft toen verschillende lijntjes voor me uitgezet en zo kwam ik weer bij Dani van IetsAnders en hebben we mijn stagewerkzaamheden uit kunnen breiden en om kunnen zetten naar betaald werk. Bij De Makerij begeleid ik cliënten, mensen met een mentale en soms fysieke beperking, op de werkgroepen, zoals de bakkerij, keramiekafdeling, het activiteitenlokaal en de interne dienst. Ik overleg ‘s morgens met ze wat er die dag moet gebeuren, wat er nodig is en hoe we dat samen gaan aanpakken. Normaal gesproken wissel ik veel tussen de verschillende werkgroepen, maar vanwege corona is dat nu niet mogelijk. Net als samen met de cliënten boodschappen halen, dat kan nu ook even niet. Op dit moment doe ik meer een-op-eenbegeleiding, zoals met Sjaan op de maandag en vrijdag. We zetten dan onder andere samen de lunchkarren klaar en maken de kantine schoon. Sjaan doet al heel veel zelf, maar heeft wel sturing en begeleiding nodig. En daar zorg ik voor. We zijn een goed team samen en hebben veel lol. Dat is ook belangrijk! Ik kan trouwens met alle cliënten heel goed overweg en vind mijn werk heel leuk. En natuurlijk wil ik nog heel graag groeien in mijn functie, maar op dit moment zou ik niet blijer kunnen zijn.” Eens in de twee weken heeft Rick een jobcoach-gesprek met Dani. “We bespreken dan hoe het gaat, welke doelen zijn behaald en welke doelen ik nog wil behalen, hoe de relatie met collega’s is en eventueel dingen waar ik tijdens het werk tegenaan loop.” Dani vult aan: “Soms gebeurt er bijvoorbeeld iets op het werk waar Rick mee zit en dan vraag ik hem: wat had je anders kunnen doen? En dan komen we weer terug op het punt waar we dit verhaal mee begonnen: mensen versterken in hun eigen kracht. Daar draait het allemaal om.”

Oproep aan bedrijven

Ten slotte wil Dani graag een oproep doen aan bedrijven in de regio. “Door corona is het werkaanbod flink afgenomen en daardoor zitten veel van onze cliënten thuis. Wij zijn op zoek naar bedrijven die maatschappelijk willen ondernemen en met ons het gesprek aan willen gaan over wat we voor elkaar kunnen betekenen. En dat is veel, zowel voor de cliënten als het bedrijf. Neem gewoon eens contact op, dan komen wij vrijblijvend langs om de mogelijkheden met elkaar te bespreken.” Bedrijven die interesse hebben, kunnen een mailtje sturen naar jobcoaches@werkbedrijf-ietsanders.nl . Meer info: www.werkbedrijf-ietsanders.nl .