Wijkbewoners leggen fruittuin aan midden in woonwijk Zwaag

Algemeen
Wijkbewoners laten historie herleven.
Wijkbewoners laten historie herleven. Foto: aangeleverd

ZWAAG - Wijkbewoners van Risdam-Noord werken deze voorjaarsmaanden aan de realisering van de Historische Fruittuin Swaegh. ‘Historisch’ omdat in vroeger tijden de tuinders in West-Friesland onder hun fruitbomen fruitstuiken zetten. Deze wijktuin wordt gerealiseerd op een stuk zelden gebruikt grasveld langs de weg De Opgang in Zwaag, naast een wél goed gebruikt trapveldje.

In de nabije toekomst zullen wijkbewoners letterlijk en figuurlijk de vruchten plukken van alle bessenstruiken. Deze wijktuin bezorgt de wijk meer groen dus meer gezondheid, zo wordt betoogd. ‘Risdam-Noord Groen’ heeft deze grond van de gemeente geadopteerd, in november 2019 zes fruitbomen geplant en nu wordt een groot aantal fruitstruiken onder de bomen gezet. Wijkbewoners hebben al meer dan honderd fruitstruiken de grond in gekregen. Er zijn meer dan tien variëteiten van bessenstruiken aangeplant.

Dirk Komen - hij stak vanaf het eerste moment de handen uit de mouwen om de fruittuin aan te leggen - vertelt: “Eerder werden struiken verzameld op een voormalig volkstuincomplex en er waren sympathieke liefhebbers die struiken of winterstekken ter beschikking stelden. Kruisbessen, zwarte bessen, veenbessen, Jostabessen, frambozen, rode bessen en witte bessen werden ook nog gekocht. Mede dankzij een subsidie van het Betrekken bij Groen Fonds van de Provincie Noord-Holland was dit mogelijk. Op deze tweehonderd vierkante meter kan de lente beginnen. Nu al is de tuin in ontwikkeling een bezoekje meer dan waard!”

Steeds meer wijkbewoners willen de handen uit de mouwen steken om midden in de woonwijk (tussen Hoornbloem, Kerketuin, Kosterstuin en Pinksterbloem) deze natuurbeleving te realiseren. Een handige wijkbewoner timmerde een stevige mededelingenkast en hij leverde zelfs sedum voor op het dakje. Negen anderen zetten zich ook in om deze nieuwe groene ontmoetingsplaats tot een succes te maken.

Liefhebbers die af en toe ook actief willen worden in de Historische Fruittuin Swaegh kunnen zich melden via info@risdamgroen.nl . Kijk voor meer informatie op de website: www.risdamgroen.nl . Lees meer over de buurtgroep op https://platform.groenkapitaal.nl/initiatief/buurtgroep-risdam-noord-groen/