Apotheek De Groene Wijzend Blokker: ‘Corona-zelftesten voor 90,6 procent betrouwbaar’

Algemeen
De corona-zelftest die bij de apotheken van de Acdapha Groep verkrijgbaar is.
De corona-zelftest die bij de apotheken van de Acdapha Groep verkrijgbaar is. Foto: aangeleverd

BLOKKER - De corona-zelftesten zijn sinds 31 maart in verschillende winkels en bij apotheken verkrijgbaar. Maar zijn ze eigenlijk wel betrouwbaar? Apotheker Arend Bouma, algemeen directeur van de Acdapha Groep - waar apotheek De Groene Wijzend in Blokker onder valt - geeft antwoord.

De Acdapha Apotheken verkopen de test sinds 2 april voor de prijs van 7,95 per stuk. “Het aantal testen dat verkocht wordt, valt binnen de verwachting”, vertelt Arend. “De eerste dagen dat ze beschikbaar waren, zagen we een ruime vraag naar de testen. Inmiddels is dat niet meer het geval. Wel verwacht ik dat als straks de maatregelen versoepeld worden, er weer meer vraag komt.”

Het uitvoeren van de test is volgens de apotheker relatief eenvoudig. “Het is vooral van belang om tijdens het afnemen van de test de volgende handelingen in ogenschouw te nemen: pak het afnamestokje ongeveer twee centimeter onder het wattenstaafje vast en raak dit staafje niet aan. Kijk een beetje omhoog - bijvoorbeeld naar de overgang van muur naar plafond - en breng de swab horizontaal naar binnen totdat je vingers je neus raken (de gewenste twee centimeter). Dit is het belangrijkste om te onthouden en uit te voeren. De overige handelingen staan duidelijk uitgelegd op het protocol. Na het druppelen op het plaatje moet je tenminste vijftien minuten wachten en maximaal dertig minuten. Lees de test niet ná dertig minuten af. Het is van belang om de test goed te bekijken. Te allen tijde moet het controle-streepje zichtbaar zijn. Zie je twee streepjes? Dan is er een positieve test. Het is dan van belang dat je contact opneemt met de GGD. Dan zal opnieuw een test afgenomen worden middels de PCR-methode (keel- en neusswab in plaats van alleen neus). Daarnaast is het van belang dat het bron- en contactonderzoek doorlopen wordt. De zorgverleners moeten immers kunnen volgen waar het virus zich manifesteert.”

Kinderen en testen

Op de vraag in hoeverre de zelftest betrouwbaar is, antwoordt Arend: “De testen die verkocht worden door de apotheek zijn voor 90,6 procent betrouwbaar, oftewel voor 90,6 procent gevoelig om COVID te detecteren. En als deze positief weergegeven wordt is het 98,6 procent zeker dat het inderdaad om COVID gaat. Dit is ook één van de redenen om nog een PCR test af te nemen, omdat deze nóg nauwkeuriger is.” Ook goed om te weten: aan deze Roche-zelftesten zit geen leeftijdsgrens. Arend: “Iedereen mag de test dus gebruiken. Je moet je echter wel afvragen wat het nut is om heel jonge kinderen onder de vier jaar te laten testen. Het is in mijn ogen verstandig om dan contact te zoeken met de GGD.”