Persconferentie: eerste versoepelingen een feit, dit verandert er concreet

Algemeen
Demissionair premier Rutte.
Demissionair premier Rutte. ((Foto: Arenda Oomen Fotografie))

REGIO - Een eind aan de avondklok, terrassen die deels weer open gaan en studenten die weer een dag per week naar school mogen. Dat zijn enkele van de eerste versoepelingen die per 26 en 28 april doorgevoerd gaan worden. Dat meldden demissionair premier Rutte en minister De Jonge dinsdagavond tijdens een persconferentie over de coronamaatregelen.

6 versoepelingen coronamaatregelen

“Zonder risico’s is het niet, maar de samenleving snakt naar meer ruimte, persoonlijk contact en het begin van het einde”, zo zei premier Rutte over de aangekondigde versoepelingen. “Maar”, zo benadrukte hij, “we zijn het verplicht aan alle mensen in de zorg die al tijden extra diensten draaien, vakanties zien verdampen en dagelijks met doodzieke patiënten werken, om ons echt aan alle basisregels te blijven houden.” 

Volgens de premier en het RIVM neemt de druk op de zorg af, waardoor er nu enkele versoepelingen mogelijk zijn. Bij het bepalen van de versoepelingen die dinsdagavond bekend werden gemaakt, is gekeken naar waar de druk op de samenleving het grootst is. Rutte: “Natuurlijk hadden we ook graag goed nieuws gebracht aan bijvoorbeeld theaters, musea, dierentuinen, pretparken en sportscholen, maar het land kan niet in één keer van het slot.”

Versoepelingen coronamaatregelen, dit verandert er concreet:

1. De avondklok loopt op 28 april om 4.30 uur in de ochtend af.

2. Thuisbezoek gaat van maximaal 1 naar maximaal 2 personen per dag (zeer dringend advies, de meeste besmettingen vinden nog thuis plaats).

3. Terrassen mogen per 28 april tussen 12.00-18.00 uur open. Voorwaarden hierbij zijn: maximaal 50 mensen per terras, die een checkgesprek hebben gehad, geregistreerd zijn en hebben gereserveerd (kan ook ter plekke). Ook mogen hierbij maximaal 2 personen aan 1 tafel zitten, tenzij deze een huishouden vormen. Met kuchschermen mogen de tafels ook dichter bij elkaar staan dan op 1,5 meter afstand.

4. Vanaf 18 april is in niet-essentiële winkels een afspraak vooraf maken niet meer nodig. Het maximale aantal klanten wordt bepaald door de oppervlakte van de winkel. In kleine winkels geldt: 2 personen per verdieping maximaal, in grotere winkels en warenhuizen 1 klant per 25 vierkante meter. Mondkapjes zijn ook hier een dringend advies.

5. Studenten in het hoger onderwijs mogen vanaf maandag 26 april weer 1 dag per week naar fysiek college. 

6. En het maximale aantal aanwezigen op een begrafenis gaat van 50 naar 100. Daarbij zijn theorielessen voor rijopleidingen weer mogelijk vanaf 28 april.

Vaccineren Janssen-vaccin weer hervat

Demissionair minister Hugo de Jonge liet nog weten dat begin juli - volgens planning - iedereen tenminste één prik moet hebben gehad. Ook wordt weer gestart met het Jansen-vaccin, waarbij we volgens De Jonge “mooi op schema blijven”.