About a Jacket in Hoorn vraagt aandacht voor Wereldvluchtelingendag

Algemeen
Tara, Israa en Akberet (v.l.n.r.) werken aan de jas die in het kader van Wereldvluchtelingendag tentoongesteld wordt. Op de achtergrond Marilou Evelo (l) en Gerda Schoenmaker.
Tara, Israa en Akberet (v.l.n.r.) werken aan de jas die in het kader van Wereldvluchtelingendag tentoongesteld wordt. Op de achtergrond Marilou Evelo (l) en Gerda Schoenmaker. Foto: vincentdevriesfoto.nl

HOORN - “Eén procent van alle mensen wereldwijd is op de vlucht. Dat zijn 79,5 miljoen mensen! VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft nog nooit zo’n hoog aantal vastgesteld. Daarom blijft het belangrijk om aandacht te besteden aan Wereldvluchtelingendag, elk jaar op 20 juni”, zegt Gerda Schoenmaker van VluchtelingenWerk in Hoorn. “Deze dag wordt extra aandacht gevraagd voor alle mensen die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlog, geweld of onderdrukking.” Ook bij About a Jacket, een borduuratelier voor vluchtelingvrouwen in Hoorn, is Wereldvluchtelingendag elk jaar aanleiding om iets bijzonders te doen. “Dit jaar hebben de vrouwen samen een jas geborduurd die vanaf 19 juni twee weken tentoongesteld wordt in de etalage van een leegstaand winkelpand aan de Nieuwsteeg 38 in Hoorn”, vertelt Marilou Evelo, oprichter van About a Jacket.

“De definitie van een vluchteling is vastgelegd in het internationaal recht: het Vluchtelingenverdrag”, legt Gerda uit. “Een vluchteling is iemand die een ‘gegronde vrees’ heeft voor vervolging op grond van ras, godsdienst, nationaliteit, politieke overtuiging of het behoren tot een bepaalde maatschappelijke groep, en die in het herkomstland geen bescherming krijgt. Het Vluchtelingenverdrag is gebaseerd op het principe van ‘non-refoulement’ wat betekent dat een vluchteling niet teruggestuurd mag worden als hij een land ontvlucht vanwege gegronde vrees voor vervolging. Wie in Europa aankomt, heeft het recht om asiel aan te vragen. Elke vluchteling heeft een verhaal en dat moet aangehoord worden.”

Blauwtinten

Vaak hebben vluchtelingen alles achter moeten laten. Ze zijn gescheiden van familie en staan voor een toekomst vol onzekerheid. Gerda: “VluchtelingenWerk zorgt in Hoorn voor de juridische begeleiding van vluchtelingen. De maatschappelijke begeleiding in Hoorn wordt niet door ons gedaan, maar door de gemeente Hoorn zelf.” De gemeente Hoorn voert al jaren zelf de maatschappelijke begeleiding van vergunninghouders uit, de maatschappelijke begeleiding is onderdeel van 1.Hoorn. “Daardoor zijn er korte lijnen, werken we integraal en is er continuïteit in de begeleiding”, aldus een woordvoerder van de gemeente. “De maatschappelijke begeleiding wordt gedaan door een team van professionals. Zij begeleiden de vergunninghouders vanaf het moment van huisvesting in de gemeente en bieden praktische hulp en begeleiding. De maatschappelijke begeleiding in Hoorn is vanaf 2017 verlengd van één jaar naar maximaal twee jaar. Het begeleiden van vergunninghouders voor een tweede jaar is voor het overgrote deel van vergunninghouders noodzakelijk. Dit zorgt ervoor dat de maatschappelijke begeleiding aansluit bij de bestaande voorzieningen en de vergunninghouder aan het einde van het traject zelfstandig kan functioneren in Hoorn. VluchtelingenWerk biedt in de andere gemeenten een jaar begeleiding. Dit wordt gedaan door vrijwilligers. VluchtelingenWerk voert wel het juridisch spreekuur voor gemeente Hoorn uit, waarbij vergunninghouders terecht kunnen voor vragen op het gebied van asielrechtelijke zaken en gezinsherenigingszaken.”

Positieve bijdragen

Het borduuratelier About a Jacket voorziet in de behoefte om op een laagdrempelige manier te integreren in de samenleving. Het middel daarbij is ‘samen creatief bezig zijn’. Vier ochtenden in de week komt een groep vrouwen in het borduuratelier samen om te borduren. Dit doen ze onder leiding van Marilou, waarbij ze worden begeleid door vrijwilligers, zoals taalcoaches. Tijdens het borduren oefenen de vrouwen samen hun Nederlandse taal en praten ze over alledaagse dingen. In een ongedwongen setting en in een veilige omgeving. “Samen werken we dan aan mooie projecten, zoals deze prachtige blauwe jas voor Wereldvluchtelingendag.” Ook deze jas is een metafoor, net als in alle andere projecten waar de deelnemers van About a Jacket gezamenlijk aan werken. “Kleding is een visuele taal, het is een communicatiemiddel. Met deze jas willen we uitbeelden dat de vluchtelingen ook hun talenten en kwaliteiten meenemen naar hun nieuwe thuisland. Te vaak wordt alleen maar gefocust op de belemmeringen en tekortkomingen die zij moeten overwinnen om mee te kunnen doen in de samenleving. De kleine, met kralen en pailletten geborduurde driehoekjes, in een cirkel stof, symboliseren de positieve bijdragen aan de samenleving en sieren het bovenste gedeelte van de jas. De aan elkaar genaaide stroken van gerafelde stof symboliseren de verschillende lagen van ervaringen van de vluchtelingen. Het resultaat is heel mooi geworden en daarom laten we de jas graag aan iedereen zien. In de Hoornse binnenstad is veel leegstand. Zo kwam ik op het idee om de jas in een etalage tentoon te stellen. Voor het winkelend publiek is er iets leuks te zien én we herinneren mensen er tegelijkertijd aan dat het 20 juni Wereldvluchtelingendag is. Twee vliegen in één klap dus.”

Bakkie doen?

In diezelfde etalage komt ook een banner te hangen met de typisch Hollandse uitnodiging ‘Bakkie doen?’. De gelijknamige campagne wordt elk jaar door VluchtelingenWerk georganiseerd, waarbij vluchtelingen Nederlanders een kopje koffie en een gesprek aanbieden. Gerda: “Normaal gesproken doen ze dit door in winkelstraten aan voorbijgangers spontaan een kop koffie aan te bieden. En dat leverde altijd bijzondere, openhartige en mooie ontmoetingen op. Het gevoel krijgen dat je erbij hoort draagt bij aan een goede start en snellere integratie in Nederland. En dat begint vaak met iets ‘simpels’ als samen een kopje koffie drinken.” Vanwege corona zijn de mogelijkheden tot fysieke ontmoetingen en bijeenkomsten met veel mensen beperkt. VluchtelingenWerk Nederland nodigt daarom iedereen op 20 juni van 10.00 tot 11.00 uur uit voor een gezellige online koffie-ochtend gepresenteerd door Nederlandse voetbalster Rocky Hehakaija. Een ochtend vol bijzondere gesprekken met vluchtelingen en inspirerende gasten waaronder Bastiaan Ragas, Dani van Velthoven (winnaar van de Voice of Holland 2021) en Yorick Bruins (oprichter van koffie-startup Wakuli). Kijk voor meer informatie op www.vluchtelingenwerk.nl/bakkiedoen .

Meedoen in de maatschappij

Het maken van de blauwe jas in het kader van Wereldvluchtelingendag is mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van het Oranjefonds en het VSBfonds. De vrouwen die bij About a Jacket komen willen heel graag meedoen in onze maatschappij en laten dat met deze jas in de etalage zien. “Enam, een van de vluchtelingvrouwen uit Syrië, was vroeger docent Arabisch in Damascus”, vertelt Marilou. “Vanaf maandag 6 september gaat zij bij About a Jacket een introductiecursus van vijf lessen verzorgen, waarbij Nederlanders kennis kunnen maken met de Arabische taal. Hoe mooi is dat? Enam wil heel graag aan de slag om zo ervaring op te doen in het lesgeven aan Nederlanders. Een mooie manier voor verbinding. De complexe Arabische taal is haar expertise. De lessen zijn steeds op de maandagochtend en de kosten zijn vijftig euro voor vijf bijeenkomsten. Een deel van de opbrengst is voor About a Jacket en een deel is voor Enam zelf.” Wie zich aan wil melden, kan een mailtje sturen naar Info@aboutajacket.nl . Er is plaats voor acht deelnemers.

UNHCR leidt en coördineert wereldwijd (nood)hulpacties voor mensen op de vlucht. Van Libanon tot Bangladesh en van Syrië tot in de Sahel. UNHCR zorgt voor een veilige slaapplaats, eten en drinkwater, bescherming tegen het coronavirus, overlevingspakketten en medische hulp. Dit kunnen zij niet alleen. Om dit levensreddende werk te kunnen blijven doen, is hulp hard nodig. Help vandaag nog levens te redden. Kijk voor meer informatie op www.unhcr.org/nl/ .

De geborduurde blauwe jas is te bewonderen in de etalage aan de Nieuwsteeg 38, tegenover Meijerink schoenmode. Deze etalage is beschikbaar gesteld door de heer Van Iersel en de heer Vertelman. Meer informatie over de stichting About a Jacket: www.aboutajacket.nl .

De kleine, met kralen en pailletten geborduurde driehoekjes, in een cirkel stof, symboliseren de positieve bijdragen aan de samenleving.