Expositie ‘3 x 3 Dimensionaal’ nog tot en met 20 juni te zien in De Boterhal

Algemeen
Margo Schoutsen bij haar 'Kunstkijkers' die nu te zien zijn in De Boterhal.
Margo Schoutsen bij haar 'Kunstkijkers' die nu te zien zijn in De Boterhal. Foto: aangeleverd

HOORN - Nog geen plannen dit weekend? In De Boterhal aan het Kerkplein 39 in Hoorn is een prachtige en veelzijdige expositie te zien: 3 x 3 Dimensionaal. Acht kunstenaars laten verschillende soorten ruimtelijk werk zien. “Ontzettend interessant en het is weer eens iets anders dan schilderijen. Leuk voor jong en oud!”, aldus curator Margo Schoutsen, voorzitter van de tentoonstellingscommissie van Kunstenaars Vereniging Hoorn en Omstreken.

Het idee voor deze expositie komt van Margo zelf. Zij vond dat er meer aandacht mocht komen voor driedimensionale kunstwerken. Onder andere via Facebook zocht Margo contact met kunstenaars. “Ik zag zulke mooie werken voorbijkomen! Ik ben heel blij met de acht kunstenaars die nu exposeren. Hun werken zijn heel divers en laten daardoor goed zien dat je met ruimtelijke kunst heel veel kanten op kunt.”

Dat is bijvoorbeeld te zien bij de sculpturen van Marisja van Weegberg, de hoekige wandsculpturen van Joop Haring, het vilten lijnenspel van Marlies Lebesque en de abstracte werken van Roland de Jong Orlando die internationale bekendheid genieten. De kunstenaars tonen werk in verschillende stijlen en materialen: brons, metaal, keramiek, maar ook gerecycled textiel, rubber en vilt. Zo zijn er bijvoorbeeld de bronzen bloemen te zien van Alexandra Konstantinovna, de kleurige figuren van Hetty Kok en de beeldenserie in keramiek ‘Kunstkijkers’ van Margo Schoutsen. En ook heel bijzonder: objecten van Francisca Henneman, die onlangs de eerste prijs innovatie ontving in Tresure Island, de Internationale Textieltriënnale in St Petersburg in Rusland. “Ontzettend leuk natuurlijk dat zij meedoet met onze expositie. Een hele eer.”

Mensen die naar kunst kijken

Margo exposeert zelf ook in De Boterhal met haar ‘Kunstkijkers’, een beeldenserie waaraan ze 2,5 jaar werkte. “Wanneer je op terras zit, kijk je vaak naar andere mensen. Maar ben je in een museum, dan schenk je nauwelijks aandacht aan de mensen om je heen. Dat intrigeert mij. Mijn beelden van klei, 23 in totaal en waarvan er 14 in De Boterhal te bewonderen zijn, laten mensen zien die kunst bekijken. Ik heb zo goed mogelijk hun gezichtsuitdrukkingen proberen te pakken. Ik ben zelf heel blij met het resultaat. Toen ik voor het eerst die beeldjes naast elkaar zag staan, kreeg ik een brok in mijn keel. Na zo’n lange tijd hieraan gewerkt te hebben, ben ik best een beetje trots”, lacht Margo. “Bovendien krijg ik er ontzettend leuke reacties op. Dat geldt trouwens voor alle werken die nu hier te zien zijn. Bezoekers reageren erg enthousiast.”

Kunstenaars aanwezig

Reden genoeg dus om dit weekend de expositie ‘3 x 3 Dimensionaal’ te komen bekijken. Zondag 20 juni kan dat voor de laatste keer. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Vrij entree. Een afspraak maken is niet nodig; er mogen maximaal vier personen tegelijk naar binnen. Leuk om te vermelden: Margo is zelf zaterdag en zondag aanwezig in De Boterhal en op de laatste dag, zondag 20 juni dus, zijn de meeste kunstenaars ook van de partij.

Meer informatie: www.boterhal.com .