Open atelier bij beeldend kunstenaar Jet Willems in Zwaag

Algemeen
Literatuur, muziek, kunst en meditatie zijn voor Jet belangrijke inspiratiebronnen. "Maar ook mijn tuin, waar ik tijdens het schilderen op uitkijk, vormt een grote inspiratiebron."
Literatuur, muziek, kunst en meditatie zijn voor Jet belangrijke inspiratiebronnen. "Maar ook mijn tuin, waar ik tijdens het schilderen op uitkijk, vormt een grote inspiratiebron." Foto: vincentdevriesfoto.nl

ZWAAG - De coronamaatregelen versoepelen en er is steeds meer mogelijk. Daarom kan het Landelijk Atelierweekend, zaterdag 26 en zondag 27 juni, ook doorgaan. Deze dagen krijgt iedereen de mogelijkheid om ateliers van kunstenaars te bezoeken. Dé kans om kunstenaars aan het werk te zien! Jet Willems uit Zwaag doet ook mee aan het Atelierweekend. “Ik laat de bezoekers graag een kijkje nemen in mijn wereld”, vertelt ze enthousiast in haar atelier aan ‘t Bon in Zwaag.

Maar liefst 430 kunstenaars in heel Nederland bieden kunstliefhebbers de kans om binnen te kijken in hun werkplaatsen. Natuurlijk is het ook mogelijk om kunst te kopen, direct bij de kunstenaars. De organisatie is in handen van Stichting Kunstweek met als voornaamste doel het samenbrengen van kunstliefhebber en kunstenaar. Jet kijkt erg uit naar het weekend. “Mensen mogen mijn atelier bekijken, een werkplek die ik heel persoonlijk heb gemaakt met allerlei dierbare aandenken, zoals een foto van mijn vader en tekeningen van mijn kleinzoon. Die laat ik dit weekend allemaal staan. Ze horen gewoon bij mij!”

Levensenergie

Jet schept abstracte en intuïtieve beelden die zijn ontstaan vanuit haar fascinatie en zoektocht naar wat onze menselijke vergankelijkheid en oneindigheid betekenen in relatie tot elkaar. Kenmerkend in haar werk zijn de mystieke, spirituele en esoterische thema’s. Literatuur, muziek, kunst en meditatie zijn hiervoor belangrijke inspiratiebronnen. “Maar ook mijn tuin, waar ik tijdens het schilderen op uitkijk, vormt een grote inspiratiebron. Invloeden van de tuin zie je in mijn werk terugkomen. Ik ben ook graag in de tuin bezig, hou van de natuur en vind het fijn om met mijn handen in de aarde te zitten. Vaak ontstaan dan beelden in mijn hoofd die vervolgens terugkomen in mijn schilderijen. Ook het kleurgebruik doe ik puur op gevoel, daar denk ik nooit bij na. Ik heb wel altijd een idee over wat ik wil verbeelden. Vaak is dat een bepaalde emotie die ik wil weergeven en waar ik een verhaal mee vertel. Elk schilderij dat ik maak heeft zijn eigen sfeer en energie. Ik probeer elke dag te schilderen. Ik ontplof namelijk als ik te lang niet schilder. Het is mijn levensenergie.”

Mensen raken

Tijdens het Atelierweekend zijn Jets kunstwerken in haar prachtige, grote tuin te bekijken. “Ik zorg voor een route, die natuurlijk coronaproof is. De sfeer proeven, met een mooie combinatie van kunst en natuur, daar draait het dit weekend om. En natuurlijk hoop ik met mijn schilderijen mensen te raken.” Door corona konden lange tijd geen exposities plaatsvinden, maar Jet laat weten in september weer mee te doen aan de Kunstmarkt in Hoorn en ook voor de Kunstmarkt in Bergen (zie www.kunstmarktbergen.nl) heeft ze zich ingeschreven. Verder staat in september een expositie bij Sanquin aan de Maelsonstraat in Hoorn op het programma en is Jet lid van Kunst in de Kas in Zwaag. “En daar ben ik zo blij mee”, glundert ze. “Zij bieden mij een mooi platform en ik haal er ontzettend veel plezier uit.” Meer informatie: www.kunstindekas.nl .

Nieuwsgierig geworden naar het werk van Jet en naar hoe zij te werk gaat? Kom zaterdag 26 of zondag 27 juni tussen 11.00 en 17.00 uur langs in haar atelier aan ‘t Bon 8 in Zwaag. Een voorproefje van haar werk is te zien op www.jetwillemsart.com . Binnenkort heeft deze website ook een webshop met onder andere een collectie kunstkaarten. Een overzicht van alle deelnemende ateliers staat op www.landelijkatelierweekend.nl .