Tuintips: zo onderhoud je je tuin in de zomer

Algemeen
Geef de planten alleen 's avonds water, dan verbranden de bloemen niet overdag.
Geef de planten alleen 's avonds water, dan verbranden de bloemen niet overdag. (Foto: pr )

Hoewel juli en augustus vaak warme maanden zijn, neemt de groei en bloei van de meeste planten in augustus al langzamerhand af. Geniet daarom juist nog deze laatste zomerdagen van de tuin. Ga lekker tuinieren, verzorg je bloemen, planten en klimplanten. Maar zorg ook voor schaduw, check je plantenbakken, laat geen onkruid tussen je tegels groenten en breng zo nodig meer tuinaarde aan als je merkt dat de planten meer aarde nodig hebben.  Als je nog op vakantie gaat is het belangrijk om nog wat extra aandacht aan je tuin te geven voor je vertrekt. Dan weet je zeker dat je ook na je vakantie nog van een mooie tuin kunt genieten.

Het gazon in de zomermaanden

Maai het gras regelmatig en stel daarbij de messen af op het weer. Tijdens warme en droge dagen kun je het gras beter wat langer houden. Door de messen wat hoger af te stellen voorkom je verbranding van het gazon. Tijdens warme dagen kun je beter tot de avond valt wachten met maaien, dit is beter voor het gras. Zo voorkom je verbranding van het gras door de zon. Door ook pas ’s avonds te sproeien zorg je ervoor dat het water niet te snel verdampt en het gazon niet verschroeit. Het is overigens beter om eens per week een aantal uren te sproeien dan dagelijks een kwartier. Verwen deze maand één keer het gazon met wat mest. Dit kun je het beste doen wanneer er regen is voorspeld, zodat de voeding goed in kan trekken.

Beplanting in de zomer

Verwijder uitgebloeide bloemen zodat de planten geen energie hoeven te steken in het aanmaken van zaden. Zo kun je langer genieten van een bloeiende border. Zonnebloemen groeien hard en hebben deze maand regelmatig water en plantenvoeding nodig. Bind grote zonnebloemen op tijd aan stokken, zo kunnen ze niet omwaaien. Snijd de uitgebloeide bloemen van de zonnebloem af en leg ze op een plaats waar ze goed kunnen drogen. Je kunt de pitten dan later voeren aan de vogels of de zaden bewaren voor het volgende jaar. Begin deze maand met het stekken van kuipplanten. Neem krachtige kopstekken van zo’n 10 cm en verwijder de bloemen. Haal daarna de onderste bladeren weg en snijd de stek onderaan schuin af met een schoon mes. Plaats de stek in een potje met aarde en geef regelmatig water. Oogst de zaden van uitgebloeide bloemen en laat de zaden enkele dagen drogen op een plek in de schaduw. Bewaar de zaden op een donkere en droge plek in huis.

Snoeien? Let op de nieuwe takjes

Snoei de coniferenhaag deze maand twee keer. Zorg er tijdens het snoeien voor dat de haag aan de bovenzijde smaller wordt, zo kan er nog voldoende licht vallen op de onderste takken. Snoei de bessen- en bramenstruiken na de oogst. Alle takken die het afgelopen jaar vrucht hebben gedragen mogen teruggesnoeid worden tot op de grond. Knip de grotere en minder mooie takken van de uitgebloeide Escallonia deze maand af tot zo’n vijf cm boven de grond. Snoei vanaf eind augustus de uitgebloeide bloemaren van de lavendel af. Houdt wel voldoende groen over, zodat de struik goed de winter door kan. In de praktijk betekent dit vaak dat je ongeveer 1/3 wegsnoeit. Knip de uitgebloeide bloemen van de rozen af.

Snoeien is belangrijk.
Het ochtendlicht kan zo'n mooie gloed geven.
Laat de bijen maar komen.
Door op warme dagen een gieter te gebruiken in plaats van een tuinslang, bespaar je een hoop water.
Maar vooral, geniet van je tuin!