Gratis fietsen uit Hoorn voor Limburg

Algemeen
Jan Kooijman: "We hopen dat Isa uit Limburg weer een beetje blij wordt van dit verjaardagscadeau."
Jan Kooijman: "We hopen dat Isa uit Limburg weer een beetje blij wordt van dit verjaardagscadeau." Foto: aangeleverd

HOORN - De door de watersnood getroffenen in Limburg zijn veel spullen kwijtgeraakt die met de stroom zijn meegevoerd. Ook fietsen horen daarbij en toen Jan Kooijman uit Hoorn daarvan op de hoogte werd gesteld kwam hij onmiddellijk in actie. Samen met zijn vrouw Lida is Jan een goede bekende voor veel mensen in Westfriesland vanwege zijn gratis-fietsen-actie. 

Door Wally Ooms

Ze zijn de oprichters van een groep die wordt ondersteund door vele vrijwilligers. Dankzij de hulp van sponsoren en donateurs kunnen zij hun prachtige werk doen vanuit de locatie aan het Dampten in Hoorn.

Valkenburg

Jan Kooijman: “We helpen in Limburg minstens zeventig kinderen aan een fiets. Dat zijn door ons opgeknapte fietsen die met een door Fietsvoordeelshop beschikbaar gestelde bus naar de Kloosterkerk in Valkenburg worden gebracht. Vanuit de kerk worden de fietsjes verdeeld onder getroffen gezinnen. Zelfs de brandstof voor de bus hoeven we niet te betalen. Een heel mooi gebaar van deze fietsenleverancier. We hebben de laatste tijd hartverscheurende en lieve berichten ontvangen vanuit Limburg en zijn blij dat we een steentje (fietsje) kunnen bijdragen, want zonder fiets ben je niets.”

Verjaardagscadeau

Vertederd laat Jan een roze fietsje zien. Dat is bestemd voor de jarige Isa Veltmeijer uit het getroffen Limburg. Bij het fietsje zit nog een envelop voor het meisje dat vandaag twee jaar is geworden. Het schrijnende verhaal achter het drama dat de ouders is overkomen heeft diepe indruk gemaakt op Jan: “Door de ontstane gebeurtenissen in Limburg was hun huis niet toegankelijk, waardoor ze nu op een camping in Vaals zitten. We hopen dat Isa weer een beetje blij wordt van dit verjaardagscadeau.” De fietsen en ook andere spullen, waaronder veel kleding, zijn inmiddels onderweg naar het zuiden des lands. Siem Spil doet dat samen met Ralf Desmit in de beschikbaar gestelde bus van Fietsvoordeel.

Team

Jan Kooijman: “Ons hele team heeft er hard voor gewerkt om dit mogelijk te maken. Dat team bestaat uit Ralf De Smit, Ton Cillekens, Jack, Hans en Halime  en andere vrijwilligers. Dankzij onze sponsors, waaronder hoofdsponsor Volare Bicycles, kunnen we hiermee doorgaan. Ook hebben we shirts met de tekst ‘Ook wij helpen Limburg’ gekregen van NTW Sport & Support.”

Jan en Lida Kooijman en alle andere vrijwilligers zijn inmiddels alweer druk doende om fietsjes klaar te maken voor heel veel mensen die daar behoefte aan hebben. Tot vandaag was dat even Limburg, nu weer voor mensen in de eigen regio.