Co van Dijk start petitie voor authentieke muziektent in centrum Hoorn

Algemeen
Co van Dijk op de plek waar de muziektent volgens hem moet komen te staan. "Het wordt een muzikale verrijking voor Hoorn, daar ben ik van overtuigd."
Co van Dijk op de plek waar de muziektent volgens hem moet komen te staan. "Het wordt een muzikale verrijking voor Hoorn, daar ben ik van overtuigd." Foto: vincentdevriesfoto.nl

HOORN - ‘Co, wanneer gaat het nou gebeuren?’, ‘Co, waarom duurt het nou zo lang?’, ‘Co, staat ‘ie er nou nóg niet?’; een greep uit de reacties die Co van Dijk bijna dagelijks op straat te horen krijgt. De Hoornse ondernemer, werkzaam bij dameskledingzaak Bij KAAR aan de Gedempte Turfhaven, probeert het al 2,5 jaar voor elkaar te krijgen: een authentieke muziektent in het Plantsoen op het Dal die past in het straatbeeld van Hoorn. Daarom is hij een paar weken geleden een petitie gestart. Duizend handtekeningen wil hij verzamelen. “Ondertussen weet ik dat je een beetje geduld moet hebben om iets voor elkaar te krijgen. Maar die muziektent móet er gewoon komen. Het centrum van Hoorn kunnen we op die manier nog mooier maken.”

De bevlogen Co ziet het al helemaal voor zich: een prachtige, authentieke muziektent in het plantsoen voor het Sint Pietershof. Het idee hiervoor ontstond 2,5 jaar geleden toen Co met zijn broer naar Santiago de Compostella fietste. “We kwamen aan in de plaats Burgos in Spanje en liepen op de boulevard, Plaza Mayor, toen we muziek hoorden. En wat zagen we daar? Een geweldige, authentieke muziektent waar tropische muziek werd gespeeld. Wat zorgde die tent voor een sfeer! Het was fantastisch. Iedereen stond daar te kijken en te genieten. Nou, daar is het kindje dus geboren; dit beeld nam ik mee naar Hoorn.” En toen kwam in 2019 de initiatievenmarkt van ‘Voor een mooie stad’. Co diende zijn idee in en presenteerde het uiteindelijk voor de raad van Hoorn. “De stemmen moesten verdeeld worden over alle gepresenteerde ideeën en uiteindelijk koos de raad voor drie andere plannen. Ik was zeer teleurgesteld, zeker omdat heel veel mensen achter mijn idee stonden en ik er zó veel energie in gestoken had.”

Rustpunt in de stad

Niet alleen een muziektent moet Hoorn leuker en mooier maken, maar eigenlijk het hele plantsoen op het Dal kan daar volgens Co aan bijdragen. “Hoe mooi zou het zijn als het plantsoen een soort rustpunt wordt in onze stad? Een stadsplantsoen waar je even heerlijk kunt bijkomen na een rondje winkelen. Daarom is het belangrijk dat er bankjes komen en grindpaadjes. En ik zie zelfs aan het eind van het plantsoen een zandbakje waar kinderen even kunnen spelen terwijl hun ouders genieten van de rust of de muziek. Het is mijn bedoeling dat het plantsoen alleen open is voor bezoekers tijdens de openingstijden van de winkels. Na sluitingstijd wordt het hek weer gesloten. De muziektent gaat beheerd worden door een nieuwe vereniging met een bestuur dat bestaat uit mensen uit de Hoornse muziekcultuur. Verder wil ik benadrukken dat het plantsoen blijft zoals het nu is. Daar wil ik niet aankomen, net als het prachtige hekwerk eromheen.” Op de vraag hoe het geld bij elkaar komt om die muziektent en de bankjes te plaatsen, antwoordt Co: “Hoorns ondernemers hebben al bij mij aangegeven: ‘Co, als het zover is, laat het ons weten. Wellicht kunnen wij je helpen bij de realisatie daarvan’. Daarnaast heb ik een sponsoridee voor de tegelvloer van de muziektent. Wie dat wil kan een vloertegel kopen en vervolgens wordt zijn of haar naam erin gegraveerd. Het enige wat ik van de gemeente vraag, is of zij het plantsoen willen onderhouden. Maar dat gebeurt nu ook al, dus dat lijkt mij geen probleem.” 

Blij

Het is zeker niet de bedoeling dat de muziektent gebruikt wordt voor bombastische uitvoeringen, benadrukt Co. “Alleen akoestische muziek, zodat we dat authentieke gevoel dat bij zo’n muziektent hoort kunnen behouden. De leerlingen van de muziekschool zouden bijvoorbeeld een optreden kunnen geven tijdens de kunstmarkt. Het wordt sowieso een muzikale verrijking voor Hoorn, daar ben ik van overtuigd. En veel mensen delen die mening, want ik krijg zó veel enthousiaste reacties. Die kun je onder meer terug zien op de Facebookpagina die ik speciaal hiervoor gemaakt heb en die nu ruim achthonderd leden heeft. Dat zegt genoeg toch? Jammer dat het vanuit de gemeenteraad stil blijft. Dat begrijp ik niet zo goed. Dit initiatief wordt zó breed gedragen, daar wil je als wethouder toch meer van weten? Als ik wethouder was, zou ik vechten voor mijn stad en er alles aan doen Hoorn nóg mooier en aantrekkelijker te maken. En die muziektent draagt daar zeker aan bij, het is een aanwinst voor de stad. Muziek verbindt, je wordt er blij van! En hoe mooi zou het zijn als de muziektent ‘s avonds prachtig verlicht is? Echt, geloof mij: het wordt een pláátje!”

Teken de petitie

Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina ‘Muziektent in het plantsoen voor het St. Pietershof’. Steun je het initiatief van Co? Scan de QR-code bij dit artikel en teken de petitie. Of ga naar www.petities.com/muziektent_in_het_plantsoen_voor_het_st_pietershof . Wanneer Co meer dan duizend handtekeningen verzameld heeft, wil hij die aanbieden aan het college van B & W en alle fracties van de politieke partijen in Hoorn. Zo kunnen zij het initiatief meenemn in hun verkiezingsprogramma voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022.

Afbeelding