Wijkbewoners schonen Risdam-Noord in Hoorn op

Algemeen
Vrijwilligers werden zakkenvullers tijdens World Cleanup Day.
Vrijwilligers werden zakkenvullers tijdens World Cleanup Day. Foto: aangeleverd

HOORN - Meer dan 10 enthousiaste wijkbewoners trokken zaterdag 18 september in het kader van World Cleanup Day Risdam-Noord in. Het doel van deze wereldwijde aanpak is niet alleen zwerfafval te verzamelen maar ook inzicht te krijgen in wat er zoal op straat wordt weggegooid.

Wijkbewoner en deze dag dus ‘zakkenvuller’, Wil van Putten, vertelt: “Het was een bijzondere activiteit met nieuwe ervaringen deze ochtend. Want bij de ingangen van sportclubs en sportscholen bleken de meeste, ja heel veel, sigarettenpeuken te liggen. Er werd trouwens van alles gevonden. Bijzonder was het vinden van een speen en een condoom die voor de helft nog in de verpakking zat... Rond winkelcentrum De Korenbloem hadden drie vuilrapers aan een uur maar nauwelijks genoeg om alle vuil te verzamelen. Aan de achterkant van de detailhandel wordt blijkbaar veel gerookt, het ligt er bezaaid met sigarettenpeuken. Op parkeerterreinen, en vooral op de plaatsen waar men uit de auto stapt, liggen altijd sigarettenpeuken en verpakkingen van sigaretten. In sommige straten in onze wijk ligt maar weinig zwerfafval, dus dat is mooi. In een woonstraat krijg je trouwens meer complimentjes dan rond het winkelcentrum. Blikjes liggen vaak in de struiken en het aantal plastic flesjes was een half jaar geleden nog veel meer. Blijkbaar werkt de regeling met statiegeld op flesjes al prima! Op grasvelden waar gemaaid is, is veel zwerfafval, plastic, papier en blikjes, tot kleine stukjes vermalen; dat is lastig verzamelen...”

Deze activiteit kan als voorbeeld gezien worden hoe verschillende partijen, de gemeente, Cleanup Hoorn en buurtgroep ‘Risdam-Noord Groen’, kunnen samenwerken. In een uur tijd zijn maar enkele straten in Risdam-Noord opgeschoond; de verwachting is dat de ‘zakkenvullers’ vaker een rondje door de wijk willen maken.

Neem eens een kijkje op de website: www.risdamgroen.nl . Lees meer over de buurtgroep op https://platform.groenkapitaal.nl/initiatief/buurtgroep-risdam-noord-groen/