Lezing en rondleiding in Westfries Archief in Hoorn: ‘Aan het werk!’

Algemeen
Zuiderzeewerken Medemblik.
Zuiderzeewerken Medemblik. Foto: aangeleverd

HOORN - Elk jaar is oktober de maand van de geschiedenis. Het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en andere culturele organisaties brengen geschiedenis voor het voetlicht middels uiteenlopende activiteiten, op locatie en online. Dit jaar is het landelijk thema ‘Aan het werk!’. Kom naar het Westfries Archief, luister naar de lezing, loop door het depot en ontdek het arbeidsverleden van Westfriesland.

Op vier vrijdagen wordt tijdens de lezing meer verteld over werk in voorbije eeuwen in Westfriesland. Bijvoorbeeld over gilden in de steden. En over de schippers van het platteland die naar het Oostzeegebied voeren. Ook al lang verdwenen en vergeten beroepen komen aan bod, zoals de lantaarnopstekers en bullopers. Er wordt verteld over Cornelia van Est die een kraam had waar ze zout verkocht. En bezoekers komen te weten wat schipper Jacob Tasman vervoerde. Tijdens de rondleiding krijgen bezoekers een kijkje achter de schermen in de depots van het archief. Meer dan negen strekkende kilometer archief vertelt het verhaal van de rijke geschiedenis van Westfriesland. Uiteraard worden ook originele archiefstukken getoond die aansluiten bij het thema.

De lezingen en rondleidingen worden gehouden op vrijdag 1, 8, 15 en 29 oktober van 15.00 tot 17.00 uur. Inloop vanaf 14.45 uur. Aanmelden kan via info@wfa.nl . Vermeld het aantal personen, de dag en een telefoonnummer. Aanmelden is verplicht, er is plek voor een beperkt aantal personen. Bellen kan ook: 0229-282500. Kijk voor meer informatie op www.wfa.nl .

Enkhuizen.