Bibliotheek helpt met coronabewijs

Algemeen
Een coronabewijs is op veel openbare plekken verplicht. De bibliotheek helpt bij het aanmaken ervan.
Een coronabewijs is op veel openbare plekken verplicht. De bibliotheek helpt bij het aanmaken ervan. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Vanaf zaterdag 25 september 2021 heeft iedereen vanaf 13 jaar een coronabewijs nodig om bijvoorbeeld een restaurant, café, bioscoop, theater of evenement te bezoeken. Zo wil het kabinet het risico op coronabesmettingen zo laag mogelijk houden. De bibliotheek biedt hulp bij het aanmaken van het coronabewijs. 

Het coronabewijs is een persoonlijke QR-code. Dat is een vierkant met zwarte en witte blokjes. Je bewijst met deze QR-code dat je gevaccineerd bent, negatief getest bent of hersteld bent van corona. Je laat je coronabewijs bij de ingang scannen als je bijvoorbeeld een restaurant, sportkantine, bioscoop, optreden of festival bezoekt. Je laat ook meteen je identiteitsbewijs zien, zodat het zeker is dat de QR-code bij jou hoort.

Digitaal of op papier

Met de CoronaCheck-app maak je het coronabewijs zelf op je mobiel. Mensen zonder mobiel kunnen het coronabewijs ook printen via de website www.coronacheck.nl/print.

Stappenplan: coronabewijs maken in de CoronaCheck-app

  • 1. Je downloadt de app in de Apple App Store of de Google Play Store op je mobiel.
  • 2. Je klikt op “QR-code maken” 
  • 3. Je klikt op “Volgende” 
  • 4. Je selecteert waar je een QR-code van wilt maken (vaccinatiebewijs, herstelbewijs of testbewijs)
    ->Voor het maken van een testbewijs gebruik je de ophaalcode die je in een SMS of e-mail van de testlocatie ontvangt.
    ->Voor het maken van een herstelbewijs of vaccinatiebewijs haal je je gegevens op met je DigiD.
  • 5. Klaar! Je hebt nu twee QR-codes op je mobiel: een Nederlandse QR-code en een internationale QR-code.


Nederlandse QR-code versus internationale QR-code

De Nederlandse QR-code laat je scannen bij locaties in Nederland waar het coronabewijs nodig is. De internationale QR-code laat je scannen in het buitenland of als je de grens overgaat. Bijvoorbeeld op de luchthaven.

Hulp bij instellen app

Wie het maken van een coronabewijs op mobiel lastig vindt, kan familie, buren of vrienden vragen om te helpen. Ook is er een speciaal inloopspreekuur in de bibliotheek. Daar stelde ook Ellie Roerade haar vragen: “Ik ben er heel goed geholpen. Meestal vraag ik dit soort dingen aan mijn kleinkinderen, maar zij zijn op vakantie. Ik dacht toen gelijk: ik ga naar de bibliotheek, want zij bieden hulp bij heel veel dingen.”

CoronaCheck-app inloopspreekuur

De meeste bibliotheken hebben een wekelijks CoronaCheck-inloopspreekuur. Kijk voor actuele tijden in de online agenda van jouw bibliotheek. Meer informatie over de CoronaCheck-app zelf of het coronabewijs is te vinden op www.coronacheck.nl. Ook is er een gratis telefonische helpdesk: 0800-1421. 

Bekijk in bovenstaande video hoe de Corona-Check-app werkt.

Wil je oefenen met het maken van een coronabewijs? Dit kan via de interactieve website https://uitlegcoronacheck.nl/ 


Interactieve uitleg over de CoronaCheck-app (foto: www.coronacheck.nl)