Stichting Historisch Zwaag presenteert ‘Zwaag door de eeuwen heen’

Algemeen
Bestuursleden Niek Beerepoot, Frans Korse, Willy Schipper en Ben Kalb (v.l.n.r.) bladeren door het nieuwe boek dat de stichting heeft uitgegeven.
Bestuursleden Niek Beerepoot, Frans Korse, Willy Schipper en Ben Kalb (v.l.n.r.) bladeren door het nieuwe boek dat de stichting heeft uitgegeven. Foto: Jan Siebring Fotografie

ZWAAG - Stichting Historisch Zwaag presenteerde zondag 10 oktober in de dorpskerk in Zwaag het boek ‘Zwaag door de eeuwen heen’, 104 momenten van 1170 tot 2020. Vanwege corona geen grote, feestelijke boekpresentatie, maar tóch een leuke middag met een weerzien van vele oud-Zwagers. Sponsors en Vrienden van de stichting kregen deze middag gelegenheid om een exemplaar in de kerk op te halen, gesigneerd door de ‘aanjager’ van dit boek, Piet Bakker. Hij stelde het boek samen met Sjaak Jong en Ben Kalb.

“Het was een gezellige middag”, blikt Ben Kalb, voorzitter van Stichting Historisch Zwaag, terug. “Naast het ophalen van het boek konden bezoekers een kleine tentoonstelling bewonderen met een heel mooi pronkstuk dat veel bekijks trok: een maquette van de burgemeesterswoning, die gemaakt werd door Ad Wiering, zoon van Jan Wiering die van 1930 tot 1956 burgemeester van Zwaag was.” 

Heiligschennis

‘Zwaag door de eeuwen heen’ is het derde boek dat de stichting uitbrengt. “Voor iedereen die meer wil weten over de geschiedenis van Zwaag is dit boek heel interessant en leuk om door te bladeren. Er staan ontzettend veel foto’s in, maar bijvoorbeeld ook oude advertenties uit de negentiende eeuw. En een bericht uit 1933 over ernstige heiligschennis: een groepje jongens had onder de kerkbanken hosties geplakt. Of een bericht over de bouw van tien huurwoningen op de Krijterslaan. Het is een boek dat je zo af en toe eens lekker in kunt kijken. Het staat boordevol leuke wetenswaardigheden en allerlei onderwerpen komen aan bod. Ik denk ook dat het boek heel geschikt is voor het onderwijs. Het zal kinderen zeker aanspreken.” 

Het boek ‘Zwaag door de eeuwen heen’ kost vijftien euro en verschijnt binnenkort in de boekhandels. Bestellen via de mail kan ook. Stuur dan een berichtje naar historischzwaag@gmail.com met vermelding van je naam, adres, woonplaats en telefoonnummer.