Drie nieuwe beelden langs Hoornse kust

Algemeen
Fredy E. Wubben laat met haar beeld de voortdurende beweging van het water zien.
Fredy E. Wubben laat met haar beeld de voortdurende beweging van het water zien. Foto: aangeleverd

HOORN - Aan de serie van 32 beelden die nu langs de kust van Hoorn zijn gerealiseerd, zijn onlangs drie nieuwe beelden toegevoegd. 

Stichting In Den Beginne heeft de afgelopen tijd gesprekken gevoerd met kunstenaars die meededen aan een beeldententoonstelling op het Lange Voorhout in Den Haag onder auspiciën van de bekende Pulchri Studio. Het gaat om werken van de kunstenaars/beeldhouwers Henk van Bennekum, Yke Prins en Fredy E. Wubben. “De kunstenaars waren enthousiast over de plek waar ze hun beelden mochten neerzetten. Dit ondanks de werkzaamheden aan de Westerdijk met het voorlopig ontsierende hekwerk die de Alliantie Markermeerdijken neergezet heeft”. aldus Ed Wagemaker van de stichting.

Henk van Bennekum, woonachtig in Dordrecht, heeft nabij Westerhaven een drie meter hoog beeld ‘Zonder titel’ geplaatst. Hij zegt hier zelf over: “Het is een eenvoudige cilindrische verschuiving waarbij door de open verticale deellijn een stapeling wordt gevisualiseerd. Dit wordt versterkt door het kleurcontrast tussen binnen- en buitenzijde.” Van Bennekum werkt veelal in staal, zowel roestvrij als gecoat staal. 

Fredy E. Wubben laat met haar beeld de voortdurende beweging van het water zien waarbij de bollende zeilen een treffend zijn. Vooral de locatie nabij het Hoornse Hop weerkaatst het gedachtegoed van Fredy. 

De beeldhouwer Yke Prins heeft zich laten inspireren door de fascinerende bewegingen die je ziet als je langs het water loopt. Zij zegt erover: “Doordat mijn beeld een dubbele vorm heeft wordt diepte gecreëerd en werken licht en schaduw steeds op een andere manier.”

Ed Wagemaker: “De keuze van de kunstenaars die de stichting In Den Beginne heeft gemaakt, past naadloos in het thema Land-Water-Dialoog. Het versterkt de gehele buitenexpositie en maakt een wandeling langs de kust bijzonder aangenaam.”