Besparen op brandstofkosten

Algemeen
De komende maanden gaan 'Lekker op Weg' teams het land door om automobilisten te helpen zuiniger te rijden.
De komende maanden gaan 'Lekker op Weg' teams het land door om automobilisten te helpen zuiniger te rijden. (Foto: aangeleverd)

REGIO - In Noord-Holland begint de herfstvakantie. Veel ouders met kinderen trekken er met de auto op uit. Met de huidige brandstofprijzen zijn dat best dure ritjes. Door zuiniger te rijden kunnen automobilisten geld besparen.

Veel auto’s hebben hier handige in-carsystemen aan boord, zoals de cruise control en ECO-modus. Met deze hulpsystemen rijden is een stuk zuiniger en comfortabeler. Dat is fijn voor de portemonnee én voor het klimaat, door de lagere CO2-uitstoot. 

Met de volgende 4 tips bespaar je op brandstofkosten, rij je relaxter en ben je lekker op weg.

1. Zet je cruise control aan als je langere tijd veilig kunt doorrijden

De cruise control helpt je om automatisch op constante snelheid te blijven rijden. Als je langere tijd veilig kan doorrijden, zet dan je cruise control aan. Bijvoorbeeld op de snelweg. Hoe je de cruise control bedient, verschilt per auto. In de meeste gevallen via één of meer knopjes aan het stuur, of via een hendeltje aan de stuurkolom. Met de cruise control rij je tot 10 procent zuiniger.


2. Rij zo veel mogelijk in de ECO-modus

De ECO-modus zorgt ervoor dat de motor én de stroomverbruikende systemen, zoals de airco, zo zuinig mogelijk werken. Hierdoor kan je per liter brandstof de meeste kilometers afleggen. De ECO-modus kun je meestal via een knopje op de middenconsole of het dashboard aanzetten. In de ECO-modus rij je tot wel 10 procent zuiniger.


3. Controleer of het start-stopsysteem aanstaat

Het start-stopsysteem schakelt de motor uit zodra de auto stilstaat. Bij een schakelauto als je de auto in z’n vrij zet, bij een automaat als je het rempedaal indrukt. Bij de meeste auto’s staat het start-stopsysteem automatisch aan. Heeft je auto geen start-stopsysteem? Zet dan de motor handmatig uit wanneer je een tijdje stil moet staan. Met het start-stopsysteem kan je maar liefst 15 procent zuiniger rijden in de stad.


4. Volg het advies van de schakelindicator

De schakelindicator laat zien wanneer je het best kan schakelen om zo zuinig mogelijk te rijden. De schakelindicator staat altijd aan. Op het dashboard zie je wanneer je het beste naar een hogere of lagere versnelling kunt schakelen. Heeft je auto geen schakelindicator? Schakel dan rond de 2000 toeren op naar een hogere versnelling. Met de schakelindicator bespaar je tot 10% aan brandstof.

Lekker op weg

Meer informatie over brandstofbesparend rijden is te vinden op www.lekkeropweg.nu. De komende maanden gaan ‘Lekker op Weg’ teams het land door om automobilisten te helpen zuiniger te rijden. Ook controleren zij gratis de bandenspanning en geven banden lucht als dit nodig is. Meer tips en informatie om klimaatbewust te leven zijn te vinden op www.iedereendoetwat.nl.