Omgaan met kwetsbare wijkbewoners in Kersenboogerd

Algemeen
Door hun psychische kwetsbaarheid kunnen wijkbewoners soms gedrag vertonen wat het contact met anderen bemoeilijkt.
Door hun psychische kwetsbaarheid kunnen wijkbewoners soms gedrag vertonen wat het contact met anderen bemoeilijkt. Foto: Pixabay

HOORN - Steeds meer mensen met een psychische kwetsbaarheid verblijven niet in een instelling maar wonen zelfstandig (met begeleiding) in de wijk. Het kan zijn dat vrijwilligers in de wijk deze mensen tegenkomen. Vrijwilligers die willen weten hoe zij met deze kwetsbare wijkbewoners kunnen omgaan of deze mensen kunnen ondersteunen, zijn dinsdag 14 december van harte welkom bij de bewustwordingsbijeenkomst voor vrijwilligers, georganiseerd vanuit het project Welkome Wijk.

Door hun psychische kwetsbaarheid kunnen deze wijkbewoners soms gedrag vertonen wat het contact met anderen bemoeilijkt. Het kan ook zijn dat anderen zich zorgen maken of het gedrag niet begrijpen. De persoon lijkt niet meer te weten wat hij of zij doet, zegt rare dingen, praat in zichzelf of trekt zich terug in een eigen wereld. 

Wie zich herkent in het bovenstaande, is als vrijwilliger welkom om een bijeenkomst bij te wonen waar meer informatie gegeven wordt over hoe je met kwetsbare wijkbewoners kunt omgaan of hen kan ondersteunen, zodat zij zich welkom voelen in wijk. De bijeenkomst wordt geleid door een lokale gespreksleider en twee ervaringsdeskundigen. Zij worden begeleid door een medewerker van MIND (zie wijzijnmind.nl). Ook Movisie, Hogeschool Arnhem Nijmegen en Trimbos Instituut zijn betrokken bij het project Welkome Wijk (www.welkomewijk.nl).

De bijeenkomst is dinsdag 14 december van 13.30 tot 16.00 uur in wijkcentrum Kersenboogerd, Brederodegracht 1 in Hoorn. Aanmelden kan tot en met 10 december via e-mail: kersenboogerd@netwerkhoorn.nl. Er zijn geen kosten verbonden aan de bijeenkomst. Het maximaal aantal deelnemers is vijftien personen. Bezoekers hoeven geen coronatoegangsbewijs te laten zien, een mondkapje en anderhalve meter afstand zijn wel vereist.