Kinderen in Bangert en Oosterpolder Zwaag zamelen lege flessen in voor KiKa

Algemeen
Ondanks het grote gemis van hun lieve vriendinnetje Elana, geeft het de kinderen een goed gevoel om met de KiKa-actie bezig te zijn.
Ondanks het grote gemis van hun lieve vriendinnetje Elana, geeft het de kinderen een goed gevoel om met de KiKa-actie bezig te zijn. Foto: vincentdevriesfoto.nl

ZWAAG - De afgelopen weken stonden voor Abel, Lieve, Finn, Noa, Sil, Rani, Guus, Isa, Valentijn en Floris in het teken van héél veel lege flessen. En nog steeds zijn ze druk aan het inzamelen. Alles voor het goede doel, namelijk Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). Met z’n tienen hopen ze woensdag 8 december een mooi bedrag te kunnen doneren. Deze actie organiseren ze niet alleen voor het goede doel, het is voor de kinderen ook een manier om hun vriendinnetje Elana te herdenken. Zij was nog maar negen jaar toen ze vorig jaar aan een hersentumor overleed. “We doen dit dus ter nagedachtenis aan haar”, laten de vrienden en vriendinnen weten.

“Elana was heel lief en zorgzaam”, vertelt Noa (11). “Ze was ook heel stoer en klaagde nooit”, vult Lieve (11) aan. “Ze dacht juist altijd aan een ander.” De meiden zien hun overleden vriendinnetje als een voorbeeld. Ze vertellen dat Elana zelf langs de deuren ging om geld in te zamelen voor KiKa, terwijl ze zelf toen al ziek was. “Ze wilde andere kinderen helpen die ook kanker hebben. Elana kan het nu niet meer doen en daarom doen wij het nu voor haar”, legt Isa (12) uit. “Helaas is Elana overleden, maar we hopen met deze actie wel andere kinderen te kunnen helpen. Wat ons is overkomen, is natuurlijk niet leuk en heel verdrietig. We willen niet dat andere kinderen dit ook overkomt.” 

Gemis

Ondanks het grote gemis van hun lieve vriendinnetje, geeft het de kinderen een goed gevoel om met de KiKa-actie bezig te zijn. “Zo is Elana altijd dichtbij ons”, zegt Lieve. En dus zijn de kinderen, die allemaal in de wijk Bangert en Oosterpolder wonen, vorig jaar de lege-flessenactie gestart. “Toen hadden we 2200 euro ingezameld”, weet Noa. “Ook dit jaar zijn we weer langs de deuren geweest om lege flessen op te halen. Van tevoren hebben we folders rondgebracht, dus veel mensen wisten al dat we zouden komen. Zij hadden de lege flessen al voor ons klaarstaan.” 

Kraampje

Het blijft niet alleen bij lege flessen inzamelen. “We hebben zelf dingetjes geknutseld, zoals armbandjes”, vertelt Lieve. “En die kunnen mensen van ons kopen. Een tijdje geleden hebben we met een kraampje voor de Albert Heijn gestaan. Veel mensen hebben toen iets gekocht of in plaats daarvan geld gedoneerd, want dat kan natuurlijk ook.” Isa: “Het was erg leuk. Mensen van de Albert Heijn kwamen drinken bij ons brengen en van de visboer kregen we ook iets lekkers.” Zaterdag 4 december zijn de kinderen, samen met een aantal ouders, weer met een kraampje voor de supermarkt in de Bangert en Oosterpolder te vinden waar ze spulletjes verkopen voor KiKa. Iedereen is tussen 10.00 en 17.00 uur van harte welkom. 

Geboortedag

De lege-flessenactie loopt door tot 8 december. “Dat is de geboortedag van Elana”, vertelt Noa. “Van het bedrag dat we dan ingezameld hebben, maakt mijn moeder een mooie cheque die we overhandigen aan de vader van Elana. Natuurlijk komt het geld allemaal bij KiKa terecht.”

Wie de actie van deze kinderen wil steunen, kan lege flessen inleveren bij de volgende adressen in Zwaag (Bangert Oosterpolder): Jan Doustraat 13, Waarschap 48 of Kolk van Dussen 11. Liever een gift overmaken? Scan de QR-code bij dit artikel!

Afbeelding