Vesta Bodha (65) is vrijwilliger in wijkcentrum Kersenboogerd in Hoorn

Algemeen
Vesta: "Toen ik wijkcentrum Kersenboogerd binnenliep, had ik meteen een goed gevoel."
Vesta: "Toen ik wijkcentrum Kersenboogerd binnenliep, had ik meteen een goed gevoel." Foto: Selina Plank

HOORN - Het was dinsdag 7 december Nationale Vrijwilligersdag. Een mooi moment om stil te staan bij de vele vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor de Hoornse inwoners. Vesta Bodha (65) is gepensioneerd, geboren in Suriname en vrijwilliger in wijkcentrum Kersenboogerd. De naam Vesta stamt af van de Griekse godin van het vuur en betekent het huiselijk haard. “Over het huiselijk haard gesproken: ik ben al 35 jaar gelukkig getrouwd en ik ben moeder van een zoon van 32 jaar. Samen met mijn man woon ik al vele jaren in de Kersenboogerd in Hoorn.”

Vesta heeft 43 jaar onderwijservaring waarvan de laatste 25 jaar als onderwijscoördinator in alle gevangenissen in Noord-Holland Noord. Verder houdt ze van koken, lezen en shoppen. “In 2017 ben ik met prepensioen gegaan, maar ik was niet van plan om thuis te gaan zitten niksen. In de krant las ik een oproep van Stichting Netwerk. Ze waren op zoek naar een docent Nederlands die anderstalige inwoners, die nog niet goed Nederlands kunnen spreken en lezen, wilde onderwijzen. Ik heb meteen gebeld voor een gesprek. Toen ik wijkcentrum Kersenboogerd binnenliep, had ik meteen een goed gevoel. De sfeer was heel goed, heel vriendelijke mensen, gezellig druk en mensen van verschillende culturen. Na het prettige gesprek was het meteen duidelijk dat het aan beide kanten goed zat! En nu werk ik hier alweer vier jaar.”

Op de vraag waarom Vesta als vrijwilliger werkt, antwoordt zij: “Ik vind het enorm fijn om met mensen bezig te zijn en iets voor hen te betekenen. Naast vrijwilliger van de Nederlandse taalles ben ik heel vaak in het wijkcentrum te vinden. Er zijn mensen die van mij nog graag wat extra informatie willen over dingen in het dagelijks leven en het is altijd fijn om hier af te spreken. Ik ben ook nog buurtambassadeur bij Verrijk je wijk. Dit is een project in de wijk Kersenboogerd waarbij we met een heel team kwetsbare inwoners uit de wijk betrekken bij de samenleving en waarbij we de talenten van de inwoners inzetten om de wijk te verrijken.”

“Als vrijwillige docent bij de taalles ben ik echt één van hun, de deelnemers voelen zich vertrouwd bij mij. Ook behandel ik iedereen zoals ik zelf behandeld wil worden; op een normale manier en met veel respect. Het is natuurlijk een grote stap om ineens in een vreemd land te komen met een ander klimaat, een vreemde taal en een andere cultuur met andere normen en waarden. De vertrouwensband die ik heb met deze deelnemers is erg bijzonder. Ik heb heel veel contact met deze mensen en ze kunnen altijd bij mij aankloppen als er dingen zijn die ze niet snappen of die nog lastig zijn. Wanneer mijn inbreng geslaagd is? Als iemand die nog geen woord Nederlands spreekt en binnen vier lessen al kan vragen: hoe gaat het met je? Dan denk ik: wat heb ik dat goed gedaan en wat kan ik trots zijn! Zulke kleine dingen geven mij plezier en een goed gevoel.”

Vesta zou iedereen aanraden om vrijwilligerswerk te gaan doen. “Het geeft mij veel voldoening en ik doe het met enorm veel plezier. Als ik dan zie dat er mensen zijn die iedere dag niks doen, is dat zonde van je tijd. Gebruik die tijd juist en doe iets nuttigs voor jezelf en voor anderen. Mijn motto is: maak van elke dag een feestje want elke glimlach telt!”