Onthulling nieuw glas-in-lood-raam in Oosterkerk Hoorn

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

HOORN - Achter elk figuratief glas-in-lood-raam in de Oosterkerk van Hoorn zit een verhaal, bijvoorbeeld de slag om de Zuiderzee. Door de vijf eeuwen heen die de kerk er nu telt, zijn er ramen geschonken, vernield, verkocht en bezweken. Zo gaat dat in een historisch gebouw. En die geschiedenis zet zich voort, want vrijdag 17 december wordt een nieuw, modern glas-in-lood-raam onthuld, ontworpen door de vermaarde kunstenaar Joost Swarte.

Ga er maar aan staan, een enorm raam met een regelmatig ruitjespatroon van transparante ruitjes, vervangen door een glas-in-lood-raam met een verhaal. Dat was de opdracht die nationaal en internationaal bekend striptekenaar, illustrator en grafisch ontwerper Joost Swarte kreeg. Hij las zich in, bestudeerde de geschiedenis van Hoorn en Ommeland, dacht en bedacht, schetste en overlegde. Er komt heel wat bij kijken als je een raam in een rijksmonument een nieuwe invulling wilt geven. Maar uiteindelijk werd zijn ontwerp goedgekeurd, konden de werkzaamheden beginnen en ging glazenier Marije Wolfswinkel, van atelier Lichtraamwerk, aan de slag met de invulling en uitvoering van het ontwerp.

Techniek

Het hielp dat Joost Swarte al meerdere glas-in-lood-ramen ontwierp en dat zijn handelsmerk, de klare lijn, zich bij uitstek leent voor deze eeuwenoude techniek. Zijn tekenlijnen worden als het ware omgezet in loodlijnen. De steigers binnen en buiten zijn inmiddels weg en op 17 december wordt het raam officieel onthuld in besloten kring. Zaterdag 18 december is de Oosterkerk aan het Grote Oost van 12.00 tot 15.30 uur open voor het publiek. Iedereen is dan - onder de dan geldende coronaregels - welkom om dit bijzondere raam vol licht, kleur, symboliek en geschiedenis te komen bewonderen en het verhaal te lezen.

Culturele driehoek

Over het maken en ontwerpen van het raam is een korte film gemaakt, op initiatief van de Oosterkerk, het Westfries Museum en expositiecentrum Expoost. De film wordt ook op deze locaties vertoond, daarnaast is in Expoost ook een overzichtstentoonstelling van het werk van Joost Swarte te zien. Kijk voor meer informatie op www.oosterkerkhoorn.nl en op de sites van het Westfries Museum en Expoost.