Inwoners Noord-Holland Noord maken zich meer zorgen over coronacrisis

Algemeen
Twee derde van de inwoners maakt zich zorgen om een tweedeling in de maatschappij.
Twee derde van de inwoners maakt zich zorgen om een tweedeling in de maatschappij. Foto: Pixabay

REGIO - GGD Hollands Noorden heeft van 23 tot en met 29 november voor de zesde keer een onderzoek uitgevoerd naar de beleving van de coronacrisis in de regio. De online vragenlijst is ingevuld door 4483 leden van het Gezondheidspanel van GGD Hollands Noorden. De jongste deelnemer was 16 jaar, de oudste deelnemer was 97 jaar.

Twee weken voorafgaand aan dit onderzoek werden opnieuw strengere coronamaatregelen aangekondigd om coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. Ten tijde van dit onderzoek werden deze maatregelen verder verscherpt. Let op: dit onderzoek is afgerond vóór de lockdown die inging op 19 december 2021.

Minder sociale contacten

Ten opzichte van juli 2021 zijn er meer zorgen om de omvang van de corona-uitbraak, de gevolgen voor de economie, de ontwikkeling van kinderen op school, de gezondheid van familieleden en vrienden, verbinding met het sociale netwerk, geannuleerde/gewijzigde (familie-) aangelegenheden, de eigen kwetsbaarheid en de eigen gezondheid. Twee derde van de inwoners maakt zich zorgen om een tweedeling in de maatschappij. Ten opzichte van juli 2021 onderhouden inwoners minder sociale contacten, ontvangen meer steun van familie en vrienden, nemen meer tijd voor reflectie en bezinning. Ook ervaren inwoners meer stress en zijn ze onrustiger. Eén op de vijf respondenten ervaart eenzaamheid, één op de zes ervaart meer saamhorigheid in de samenleving.  

Maatregelen

Eén op de vier inwoners vindt de nu geldende coronaregels zeer duidelijk. Dit is vergelijkbaar met de meting van juli 2021 en de meting van november 2020. Ten opzichte van juli 2021 vinden meer inwoners de regels ‘niet zo duidelijk’. Ten opzichte van juli 2021 houden inwoners zich net zo goed aan de maatregelen. Ruim de helft van de inwoners houdt zich strikt aan de maatregelen zolang dit nodig is. Drie op de vier inwoners vindt dat de Nederlandse bevolking zich onvoldoende aan de maatregelen houdt, dat is meer dan in juli ’21. Het opvolgen van de maatregelen lukt de meeste inwoners, maar veel mensen hebben wel moeite met het vermijden van drukte/plaatsen waar veel mensen samenkomen, afstand houden tot anderen en thuiswerken. 

Vertrouwen

Ten opzichte van juli 2021 hebben inwoners minder vertrouwen in de overheid. Ook vinden inwoners dat de overheid te weinig maatregelen neemt om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. 

Besmet

Meer dan de helft van de inwoners met klachten heeft zich bij de GGD laten testen. Van de inwoners zonder klachten deed één op de drie in de zes weken voorafgaand aan het onderzoek in ieder geval één keer een zelftest. Eén op de vier inwoners is (waarschijnlijk) besmet geweest met het coronavirus. Meer dan één op de drie van deze groep inwoners had vier tot vijf weken na de besmetting nog milde klachten. Ruim de helft van deze groep had twaalf weken na de besmetting nog steeds milde klachten. 89 procent van de inwoners was volgens de toen geldende richtlijnen van de Rijksoverheid voldoende beschermd tegen het coronavirus. Het tegengaan van verdere verspreiding van het virus en bescherming van de eigen gezondheid en gezondheid van anderen zijn de voornaamste redenen voor vaccinatie. Een meerderheid van inwoners die zich (nog) niet wil laten vaccineren twijfelt over de veiligheid van het vaccin en/of de effectiviteit er van. 

Tweedeling

Vier op de vijf inwoners zegt dat verschil in denkwijze over vaccineren heeft geleid tot een tweedeling in de maatschappij. Voor één op de drie inwoners heeft het geleid tot verstoorde relatie(s) met familie/vrienden/kennissen. Van inwoners met kinderen tussen de twaalf en achttien jaar heeft bijna drie kwart in ieder geval één kind wat is gevaccineerd.

Coronatoegangsbewijs

72 procent van de inwoners heeft in de week voorafgaand aan het onderzoek een locatie/activiteit bezocht waar een coronatoegangsbewijs (CTB) verplicht was. 76 procent bezocht een horecalocatie, 35 procent een sportschool/ zwembad, 29 procent een bioscoop/theater/concertzaal/museum, 14 procent een sportkantine en 10 procent een evenement (festival, feest, optreden). De controle met het CTB blijkt het beste uitgevoerd te worden in bioscoop/theater/concertzaal/museum. In sportkantines was er bij één op de vijf inwoners geen controle.  

Kijk voor alle resultaten van dit onderzoek op www.gezondnhn.nl .