IKC KlimOp in Zwaag doet mee aan Hartje Winter

Algemeen
Buiten op het schoolplein van IKC KlimOp genieten de kinderen van het hinkelbaanparcours.
Buiten op het schoolplein van IKC KlimOp genieten de kinderen van het hinkelbaanparcours. Foto: vincentdevriesfoto.nl

ZWAAG - In de koude wintermaanden spelen kinderen maar liefst vijftig procent minder buiten. In totaal komt dat neer op acht uur per week. Daarentegen brengen kinderen veel meer tijd achter een schermpje door. IVN Natuureducatie en kinderopvangorganisatie Humankind willen met de campagne ‘Hartje Winter’ dit tij keren. In de provincie Noord-Holland doen 385 kinderopvanglocaties mee met deze eerste landelijke editie. Ook op Kindcentrum KlimOp in Zwaag genieten de kinderen van de buitenschoolse opvang (bso) volop van het buitenspeelprogramma, dat bestaat uit diverse winterse activiteiten en buitenspelletjes.

“Om buitenspelen tijdens de koudste maanden van het jaar te stimuleren doen wij mee met Hartje Winter”, vertelt Anouk Deen van KlimOp enthousiast. “Buitenspelen vinden wij belangrijk omdat het goed is voor de motoriek, concentratie en gezondheid van kinderen. En buiten bewegen en de natuur ontdekken zijn natuurlijk superleuk! Ook in de koudste periode van het jaar. Daarnaast krijg je van frisse buitenlucht en daglicht ook nog eens extra vitamine D binnen. Zo zijn we laatst met de kinderen naar het park geweest met de natuurbingokaart. Ze moesten bijvoorbeeld op zoek naar beestjes, takken en spinnenwebben. Verder hebben ze heerlijk gespeeld bij de skatebaan. Vandaag hebben de kinderen regenmeters gemaakt en daarna was er een hinkelbaanparcours op het schoolplein. De komende tijd gaan we nog veel meer leuke dingen doen, zoals gekleurd ijs maken, knakworstjes opwarmen boven het vuur en vogelvoervormpjes maken. Allemaal activiteiten die de kinderen zelf uitgekozen hebben overigens. Kinderparticipatie vinden we hier op school erg belangrijk. We hebben er allemaal heel veel zin in!” 

“In de winter is naar buiten gaan een extra uitdaging. Het is koud en nat, wat de drempel verhoogt. Maar het is natuurlijk wel heel gezond”, licht Marijke Koekkoek, manager Pedagogiek en Kwaliteit van HumanKind het programma toe. “Daarom is er echt gekozen voor activiteiten waar iedereen blij van wordt, zoals spelen met de wind, schilderen in de sneeuw, winters koken en verhalen vertellen rond een kampvuur. De boodschap is: naar buiten gaan is leuk.”

Ook KlimOp-directrice Eudia Pique kan zich hier helemaal in vinden. “Het is belangrijk dat kinderen ook in de winter zoveel mogelijk naar buiten gaan. Wij zijn een gezond kindcentrum, waarbij we bewegen en gezond eten promoten. Elk jaar hebben we terugkerende activiteiten in het kader van gezondheid en buitenspelen is daar een onderdeel van. Onze leerlingen gaan elke dag, ook in de winter, minimaal twee keer per dag naar buiten. Wat dat betreft past Hartje Winter helemaal bij ons als school. Toen we na de laatste lockdown aan de kinderen vroegen wat ze thuis hadden gedaan, bleek dat ze vooral veel gegamed hadden of tv hadden gekeken. Die beweging die ze buiten krijgen, missen ze dan. Bovendien heeft het gevolgen voor hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Van buiten spelen leren kinderen bijvoorbeeld hoe je met leeftijdsgenootjes communiceert en hoe je problemen kan oplossen. Kortom; hoe je het spel speelt met elkaar.”  

Het buitenspeelprogramma ‘Hartje Winter’ loopt nog tot en met 28 januari. Meer informatie over IKC KlimOp: www.ikcklimop.nl .