WerkSaam in Hoorn rookvrij per 1 april

Algemeen
Een 'RookvrijTaart' voor twaalf medewerkers van WerkSaam die samen zijn gestopt met roken.
Een 'RookvrijTaart' voor twaalf medewerkers van WerkSaam die samen zijn gestopt met roken. Foto: aangeleverd

HOORN - WerkSaam is per 1 april volledig rookvrij. Dat betekent dat in het gebouw en op het terrein niet gerookt mag worden.

Steeds meer plekken worden rookvrij. De Rijksoverheid wil dat er in 2040 een rookvrije generatie is. Om dat te bereiken is het sinds 2020 al niet meer toegestaan om te roken op schoolterreinen. Ook ziekenhuizen moeten vanaf 2025 rookvrij zijn. En je ziet steeds vaker dat (openbare) terreinen, zoals sport- of zwemlocaties, rookvrij zijn. Ook WerkSaam wil bijdragen aan een rookvrije omgeving en een rookvrije generatie.

Gezonde omgeving

Een rookvrij WerkSaam geldt voor medewerkers, cliënten, bezoekers, leveranciers en alle anderen op het terrein van WerkSaam. Hiermee wordt gezorgd voor een zo gezond mogelijke omgeving voor iedereen die naar WerkSaam komt. Hieronder valt ook het roken van (soft)drugs, e-sigaretten en smeltsigaretten. Een rookvrij WerkSaam heeft tot effect dat een bijdrage wordt geleverd aan de duurzame inzetbaarheid van medewerkers en cliënten.

In en rond het gebouw van WerkSaam in Hoorn, zoals op het parkeerterrein, mag nergens meer worden gerookt. De rookruimte en asbakken buiten zijn al weggehaald. In het gebouw van WerkSaam mocht roken al lang niet meer, maar vanaf 1 april is nu roken rondom het gebouw ook verboden.

Eigen keuze

Wel of niet roken: dat is en blijft ieders eigen keuze. Maar vanaf 1 april kan het niet langer op het terrein van WerkSaam. Het personeel spreekt eventuele rokers op het terrein die zich niet aan de nieuwe regels houden zelf aan. Er wordt overigens vanuit gegaan dat iedereen zich aan de nieuwe regels houdt.

Ondersteuning bij stoppen

In de afgelopen periode is aan medewerkers van WerkSaam de achtweekse cursus ‘Stoppen met roken’ aangeboden. Vorige week zijn twaalf medewerkers samen gestopt met roken. Onder toeziend oog van de trainer van de cursus werd voorafgaand aan de vierde trainingsdag de laatste sigaret gerookt, een bijzonder moment. Aansluitend was er bij de training taart om te vieren dat zij vanaf nu niet-roker zijn.

WerkSaam is een samenwerkingsverband op het terrein van ‘Werk en Inkomen’ van zeven Westfriese gemeenten en begeleidt mensen naar de arbeidsmarkt. WerkSaam levert maatwerk op het gebied van arbeidsbemiddeling, arbeidsontwikkeling en inkomensondersteuning. Dit gebeurt samen met werkgevers en partners. Meer informatie: www.werksaamwf.nl .