Iconische stadsgezichten te zien bij Oud Hoorn

Nieuws
De Hoornse haven in olieverf gevat door Albert Wessels. Collectie echtpaar De Jong. (Afbeelding aangeleverd)
De Hoornse haven in olieverf gevat door Albert Wessels. Collectie echtpaar De Jong. (Afbeelding aangeleverd) rodi.nl

HOORN - Onder de titel 'Hoornse iconen in beeld' is in de Kerkmeijerzaal van de Vereniging Oud Hoorn tot medio maart 2019 een tentoonstelling te zien van Hoornse stadsgezichten. Zo'n zestig meest uiteenlopende werken tonen Hoorn op soms bekende, maar ook op een volstrekt onbekende manier. Tal van particulieren hebben voor deze expositie schilderijen in bruikleen afgestaan.
Er is werk te zien van de bekende Hoornse schilders Wouter Ydo, Klaas Ooijevaar en Adriaan Volkers. Maar ook trekt een zeer fraaie Hoofdtoren van de veel in Hoorn gewerkt hebbende Carl Fahringer de aandacht, evenals zijn vlot geschilderd tafereeltje van de Italiaanse Zeedijk, waar voor de smederij van Masteling een paard op nieuwe hoefijzers staat te wachten. Een blikvanger is zeker ook het winterse havengezicht van Albert Wessels uit Rijssen. Zeer gedetailleerd worden Veermanskade en Doelenkade uiterst sfeervol door hem neergezet. En wat te denken van de Friese schilder Gert-Jan Veenstra? Van zijn hand is er een Hoofdtoren met sneeuw in de winter en een Hoofdtoren met Houten Hoofd in de zomer. Een tweeluik van Hoofdtorens is op de expositie te zien van het in Californië wonende Russische kunstenaarsechtpaar Baranov. Man en vrouw werken altijd samen tegelijk aan één schilderij en waren een paar jaar geleden aan het werk in Hoorn.
Op de tentoonstelling hangt ook werk van minder bekende schilders, soms ook van amateurs. Van de bekende theaterman, grimeur en verhuurder van theaterkostuums Johan M. Ridderikhoff is er bijvoorbeeld een aquarel, waarop het pand de Drie Egels op het Achterom met de koepelkerk staat. Tine van Leyden-Broertjes heeft 32 jaar les gehad van Adriaan Volkers en dat is duidelijk in haar werk waarneembaar. Van de sluis met schip en het havenkantoor weet zij een indrukwekkende voorstelling te maken. Ook is er een hele hoek met in- en exterieurs van de Noorderkerk.
De expositie is te bezichtigen tijdens de openingsuren van de winkel van Oud Hoorn in het Oost-Indisch Pakhuis aan Onder de Boompjes in Hoorn. De winkel is open op dinsdag en donderdag van 10.00 tot 16.00 uur en op zaterdag 10.00 tot 14.00 uur.